Подаваме заявление за книжка и в районното

Сънародниците ни в чужбина ще вадят лични документи с едно ходене до консулската служба

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2019 в 13:56 3533 0

Снимка БНТ

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за издаване на български лични документи. Целта на направените промени е намаляване на административната тежест на гражданите. 

Според промените заявление за издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство ще може да се подава и в районните управления на МВР по постоянен адрес. Това ще става при определени условия, уточняват от МС. 

Чрез система за електронни услуги на Министерството на външните работи се създава възможност за подаване по електронен път на заявление за издаване на лична карта, без да е необходимо ползването на квалифицирано удостоверение за електронен подпис. Намаляват се сроковете за издаване на паспорт, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина.

Предоставя се възможност за лично получаване на български личен документ чрез лицензиран доставчик на пощенска или куриерска услуга, когато заявлението за издаването на документа е подадено лично в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина, което предлага тази услуга, става ясно още от промените. 

В съответствие с измененията на ЗБЛД, е предвидено и издаването на временен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства само с министерството на външните работи, освен в случаите на издаване на временни паспорти на български граждани, на които след 1 септември 1999 г. не са издавани български документи за самоличност, когато тяхното издаване се съгласува с МВР. 

Очакваните резултати са свързани както с постигане на съответствие с предвиденото в ЗБЛД, така и с преодоляване на необоснованата административна тежест за гражданите при предоставяне на услугата по издаване на български лични документи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови