Почти като папа: Депутатите и днес ще избират председател на 48-ото НС

Йорданка Веселинова 21 октомври 2022 в 07:00 1418 0

НС

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Откриването на 48-ото Народно събрание

"По-лесно се избира папа, отколкото председател на българския парламент" - тази шега се роди вчера в кулоарите на парламента, докато депутатите се караха и в общо четири процедури не успяха да изберат шеф на Народното събрание.

Така процедурата по избор на председател ще отнеме над 50 часа на седемте парламентарни групи в 48-ото НС. Причината - парламентарният часовник се спира заради провала на избора. 

Вчера, по време на третата процедура, до балотаж стигнаха Йордан Цонев (ДПС) и Росен Желязков (ГЕРБ), но и двамата не минаха прага от 121 гласа. След това депутатите си дадоха почивка от час, която продължи четири. Междувременно ГЕРБ оттеглиха кандидатурата на Росен Желязков, "Възраждане" се отказаха от Петър Петров, а Вежди Рашидов, чиято кандидатура се появи по време на председателските съвети, си направи самоотвод.

В четвъртата процедура бяха издигнати имената на Йордан Цонев от ДПС, Цвета Рангелова от "Възраждане", Кристиан Вигенин от БСП. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" не направиха номинации. До балотаж стигнаха Цонев и Вигенин, но и двамата не минаха прага от 121 гласа. След поредния провал парламентът остана блокиран и часовникът бе спрян.

Дали ще се излезе от политическата криза и ще успеят ли депутатите най-сетне да си изберат председател става ясно днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови