По-високи заплати за кмета и съветниците в София

OFFNews 10 юни 2014 в 08:34 2535 0

Заседание на СОС.

Столичният общински съвет (СОС) ще гласува в четвъртък увеличение на заплатите на съветниците на кмета Йорданка Фандъкова и на районните кметове, съобщи "Дневник".

С промени в Закона за местното самоуправление, внесени от бившият общински съветник Георги Кадиев, и по силата на постановление на Министерския съвет общинските съвети имаха възможност тази година значително да си увеличат възнагражденията.

По искане на Фандъкова предложението за нейната заплата е 2900 лева при таван 3100 лева. До момента тя получаваше брутно 1860 лева. Възнаграждението на председателя на СОС Елен Герджиков ще бъде 80% от заплатата на кмета при таван от 90%, което означава около 2300 лева.

Покачват се и заплатите на общинските съветници, които стават 60% от заплатата на председателя при таван от 70%. Това означава, че те вече ще получават около 1400 лева, досега взимаха около 1100 лева. Възнагражденията на районните кметове се увеличават на 2100 лева.

При управлението на ГЕРБ възнагражденията на общинските съветници бяха силно орязани до 30% от средната заплата на съответната местна администрация - между 50 и 180 лв.

Почти всички общини се увеличиха заплатите от началото на тази година, като в някой градове имаше протести срещу големия ръст на възнагражденията на съветниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!