По-строги мерки за пияните шофьори гласуваха депутатите

Симона Костадинова 25 юни 2015 в 16:28 4410 2

Депутатите днес приеха на първо четене 6 от общо 9 проекта за изменение на Наказателния кодекс. Разглеждането на текстовете премина без дебати в пленарна зала.

Един от приетите проекти беше на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и цели затягане на мерките за шофьорите, които са карали пияни или дрогирани. Повод за предложението са тежките катастрофи от последните месеци. Текстовете бяха приети с 114 гласа "за", 2 "против" и 4 "въздържал се".

Промените на Цачева предвиждат, че ако шофьор кара пиян или е употребил наркотици, да се наказва не с 2, а с 3 години затвор и с глоба от 500 лв. до 1500 лв. Ако вече е бил осъждан за такова престъпление, наказанието ще бъде до 5 години затвор. 

Промените предвиждат още ако шофьор е карал с над 1,2 промила в кръвта, да може да получава наказание до 3 години затвор, а не до 1 година лишаване от свобода, както е в момента, като освен това може да бъде налагана и глоба от 200 лв. до 1000 лв. 

Поводът за внасянето на този законопроект са тежките катастрофи от последните месеци. 

Депутатите приеха и предложението за изменение на Наказателния кодекс беше на депутата Петър Славов. Текстовете бяха приети с 107 гласа "за", 1 "против" и 12 "въздържал се" и също са насочени към безопасността по пътищата. В него се предвижда затвор и за шофьор, който е блъснал пешеходец в парк, градинка или на детска площадка. В момента наказанията важат само за инцидент на пешеходна пътека. 

При тежка или средна телесна повреда наказанието за шофьор, който е блъснал пешеходец в парк или на детска площадка, ще е затвор до 5 години, а в особено тежки случаи - от 2 до 8 години. При причиняване на смърт, наказанието ще е от 3 до 10 години затвор, а ако случаят е особено тежък - от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Причината за въвеждането на тези промени е, че движението на автомобили в паркове, градинки или детски площадки е забранено.

Други два законопроекта за изменение на НК искат отпадане на давността за тежки престъпления против правата на човека, извършени след 9 септември 1944 г. Единият е на ГЕРБ и РБ, а другият- на ДПС.

Законопроектът на ГЕРБ и РБ предвижда освен отпадане на давността за престъпленията на комунистическия режим и наказание от 10 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна за този, който е извършил престъпление против против мира и човечеството. Предвижда се и отпадане на давността за тероризъм и за престъпления на радикална религиозна основа. Давността няма да тече през периода, в който извършителя на престъплението се укрива от правосъдието или се ползва от имунитет.

Днес депутатите приеха на първо чете и два законопроекта за изменение на НК, внесени от Министерски съвет.

Единият цели да се пресече заплахата, която идва от чуждестранните бойци терористи и въвежда наказателноправна защита срещу тероризма. В текстовете се включва и кибер-тероризмът. Ще има и наказания за обучаваните и обучаващите в терористични организации. Тези промени въвежда изискванията на Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН от 24 септември 2014 г.

Другият законопроект на МС, който бе приет днес, е насочен срещу сексуалното насилие и сексуалната експлоатация на деца и детската порнография. Тези изменения въвеждат в националното законодателство на разпоредбите на Директива 2011/92/ЕС, която е трябвало да се случи до 18 декември.

Два от трите законопроекта, които не бяха приети днес, бяха на "Атака". Единият предвиждаше лишаване от свобода за от една до пет години и глоба от хиляда до 5 хил. лв. за хората, които демонстрират публично своята или чужда хомосексуалност чрез участие в митинги, паради или чрез интернет. Предложението беше отхвърлено с 18 гласа "за", 74 "против" и 22 "въздържал се".

Другото предложение на Сидеров беше насочено към замозащитата при нападение. Идеята беше, че когато човек защитава свой имот или вещ, да няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Това трябваше да важи и ако собственикът на имот е взел предварителни мерки срещу нападение. Депутатите отхвърлиха тези промени с 10 гласа "за", 76 "против" и 25 "въздържал се".

Последният отхвърлен законопроект беше на Патриотичния фронт (ПФ) и беше внесен от Валери Симеонов. Той предвиждаше завишаване на санкциите за някои от основните типични престъпления и утвърждаване на използването на български език при провеждането на предизборна кампания. Текстът беше отхвърлен с 35 гласа "за", 35 " против" и 39 "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!