Ексклузивно 17-годишна ученичка падна и издъхна в класната стая в Бургас

Пном Пен прекръсти бул. ''Георги Димитров'' на бул. ''България''

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2021 в 20:37 5558 0

Снимка Google Maps

На бившият улевард "Георги Димитров" в Пном Пен са разположени множество правителствени сгради.

От днес вече има булевард "България", вместо булевард "Г. Димитров" в центъра на столицата на Камбоджа - Пном Пен, съобщава в профила си във Фейсбук българският евродепутат Андрей Ковачев.

"Днес имах среща със заместник-председателя на Комисията по външни работи в парламента на Камбоджа - г-н Яра Сус. При първата ни среща преди няколко години го помолих за съдействие за преименуването на един от централните булеварди в столицата Пном Пен на булевард "България", разказва Ковачев. Той допълва, че предишното име на булеварда е било, по думите му, "наследство от кървавия режим на Червените кхмери, които кръщават булеварда "Георги Димитров" в знак на благодарност към комунистическа България, която първа в света е признала преврата на масовия убиец Пол Пот за легитимен".

"Днес г-н Яра Сус ме информира, че процесът е завършен и ми предостави документите от съответните камбоджански институции с решението за новото име - "България". Благодаря на г-н Яра Сус, на камбоджанските институциите и на Министерството на външните работи, както и лично на г-жа Екатерина Захариева, тогава министър на външните работи, която на 10 февруари 2021 г. предложи и подкрепи преименуването", пише още Ковачев в профила си във Фейсбук. "Остатъкът от комунизма е премахнат!", заключи Ковачев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови