Плевнелиев заяви, че не се бори за пост и заплата

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2016 в 12:59 6232 4

Плевнелиев заяви, че не се бори за пост и заплата

Снимка БГНЕС, архив

Надявам се след като съм първият български държавен глава, който с ясни аргументи отказа да се кандидатира за втори мандат веднага след първия, най-после всички да са разбрали, че не се боря нито за заплата, нито за постове и никога не съм го правил. Това коментира президентът Росен Плевнелиев по повод появилата се информация, че той е сред вероятните приемници на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева.

„През последните няколко години показах на българския народ кой и съм какво мога. Не станах министър, а по-късно президент нито заради заплатата, нито заради властта. Влязох в българската политика, за да бъда полезен“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти в Пловдив, където откри първата годишна конференция за производствени инвестиции „Doing Business in Bulgaria”. „Ако мога да бъда полезен на България и на Обединена Европа по всеки смислен начин, ще го направя“, посочи президентът в отговор на журналистически въпрос.

Планираните в проекта на Закон за държавния бюджет за 2017 г. средства за отбрана отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и на очакванията за ускорена модернизация на Българската армия, заяви Росен Плевнелиев. Той определи предложените бюджетни параметри като „справедливи и разумни“

Президентът призова по време на дебатите по бюджета за отбрана депутатите да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет и съответното финансиране ще бъде осигурено. „Правителството изпълнява взетото на КСНС решение средствата за отбрана да се увеличават. Заложеното в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. се изпълнява. Средствата за отбрана през 2017 г. се предвижда да достигнат 1.6% от БВП. Това е значим и заслужен ръст“, коментира държавният глава.

Президентът окуражи изпълнителната власт да гарантира откритост и публичност на обществения дебат във връзка с проекта за придобиване на многоцелеви изтребител. „Не бива да има никакво съмнение, че България е осигурила финансиране и ще закупи нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили. Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Върховният главнокомандващ изрази надежда, че в рамките на дебатите по параметрите на Бюджет 2017 ще бъде обърнато внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите в Българската армия.

В Пловдив държавният глава даде начало на първата годишна конференция за производствени инвестиции „Doing Business in Bulgaria: Успехът на Пловдив и кои са новите региони с потенциал“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

1

El Commandante

01.11 2016 в 13:09

Еми правилно, поне колани им купете на момчетата, че ми е неудобно да ги гледам такива разгащени като на последната Гергьовденска военна манифестация...