Плевнелиев: Решението за квотите във ВСС е политически компромис

OFFNews 11 декември 2015 в 12:47 2464 2

Плевнелиев: Решението за квотите във ВСС е политически компромис

Снимка БГНЕС, архив

Президентът Росен Плевнелиев нарече политически компромис решението на парламента за разделението на квотите във Висшия съдебен съвет. На честването на 135-годишнина от учредяването на Върховния касационен съд държавният глава заяви, че една от най-важните промени в Основния закон не е била реализирана по начин, който да спечели доверието на магистратите, съобщава БНР.

Събитието се превърна в своеобразно сбогуване с правосъдния министър в оставка Христо Иванов. Аплодисменти от съдиите и няколко европейски посланика и прегръдки от президента си спечели в последното си официално слово като министър Иванов.

Разделението на ВСС по формулата, договорена през лятото, но бламирано сега. Това е била най важната част от реформата според очаквания на магистрати и Венецианската комисия, коментира Росен Плевнелиев и със съжаление добави, че депутатите не са се съобразили с това.

Независимостта на съдебната власт е следствие от независимостта на магистратите, каза още президентът и призова върховните съдии заедно да се противопоставят на всеки опит да се влияе на вътрешното им убеждение.

Най-остро беше словото на председателя на ВКС Лозан Панов:

Усилията, които бяха положени през последните седмици за спъване на реформата, са напълно обясними, защото именно съдебната система е тази, която би могла да върне държавата на нейните граждани. Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите, наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и, разбира се, съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!