Плевнелиев: Решението на НС за референдума не отчита волята на народа

OFFNews 28 юли 2015 в 17:10 4948 7

Снимка БГНЕС

Днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в позиция по повод гласуването в парламента на въпросите за референдума за изборните правила. 

Депутатите гласуваха самостоятелно трите въпроса, предложени от Плевнелиев, и приеха да се проведе референдум само с един от тях. 

„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ ще е единственият въпрос, който ще бъде зададен на българските граждани по време на референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври.

"Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната", се казва още в позицията, разпространена от прессекретариата на президента.

"Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия", допълва Плевнелиев.

"На предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения", казва още Плевнелиев, като благодари на всички народни представители, които с вота си са подкрепили "идеята да бъде чут гласът на народа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови