Плевнелиев: Партиите неглижираха референдума пред очите на целия народ

КСНС ще заседава през първата половина на ноември

OFFNews 22 октомври 2015 в 14:51 2788 2

Снимка БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев

„Политическите партии неглижираха референдума пред очите на целия народ. Дано в последните дни на кампанията си направят изводите и да покажат това отношение, което народът очаква от тях“.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти след церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ при пътен възел „Благоевград“.

През изминалите 25 години на демократичен преход предизборните обещания биват забравяни от политиците до всеки следващ избор, подчерта президентът, в отговор на журналистически въпрос.

„За да променим този цикъл, който води до много ниско доверие на гражданите към политиците и към институциите, трябва този референдум да се случи и да бъде начало на пряката демокрация в България, в интерес на народа и по смислени теми. Политическите партии дължат на хората ясно позициониране „за“ или „против“ – най-важно е участието и всички трябва да гласуваме на референдума.“, призова Росен Плевнелиев.

„Очаквам партиите да осъзнаят, че референдумите са важни, че те могат да обогатят демокрацията в България и че народът очаква да бъде питан по важните въпроси в държавата и да бъде чут. Оттук нататък референдумите ще бъдат разумен инструмент за повече демокрация“, подчерта държавният глава.

Той обяви още, че първата половина на ноември ще бъде свикан Консултативният съвет за национална сигурност. По думите му най-висшият орган по сигурността на страната ще обсъжда геополитическите промени и свързаните с тях рискове пред страната.

Помолен за коментар по наложеното вето върху Закона за военното разузнаване, президентът Росен Плевнелиев припомни, че то няма за цел да обслужва когото и да било.

„Наложих вето по принцип. Начело на службата трябва да застават хора, които умеят да работят с информация. Голяма част от експертите и ръководителите на службите в държавите членки на НАТО са именно такива специалисти. Не очакваме от генералите от Сухопътни войски или от ВВС да разбират и от обработката и управлението на информация по най-коректния начин“, посочи президентът Плевнелиев.

„За мен е неразбираемо, че заместниците на Службата могат да бъдат цивилни лица и да го представляват, а началникът на Служба „Военна информация“ не може. Ще го кажа много ясно: начинът, по който беше променен Законът за военното разузнаване, имаше съвсем друга цел – да се блокира процесът на предаване на досиетата на разузнаването към Комисията по досиетата“, заяви държавният глава.

По отношение на Закона за Националната служба за охрана президентът посочи, че актът е съгласуван „с всички европейски партньори, отговаря на европейските практики и дава необходимите възможности на Службата да си върши работата и да пази българската държавност“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!