„Отпорът на статуквото срещу референдума е силен, трета година се боря“

OFFNews 21 октомври 2015 в 19:54 4221 9

Снимка БГНЕС

Статуквото е много силно срещу референдума, вече трета година се боря. Това заяви пред Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев.

42-рото Народно събрание отказа да признае 570 000 подписа на български граждани и да позволи провеждането на референдум, а 43-тото Народно събрание окастри въпросите от три на един. Въпреки това референдум ще има, подчерта Плевнелиев.

На въпрос дали не приема като нож в гърба това, че ГЕРБ има най-голямо представителство в парламента, който отхвърли два от въпросите за референдума, Плевнелиев отговори, че не влага излишни емоции в това, което се случва около него.

„Търся смисъла, а смисълът е, че хората искат да бъдат питани по толкова важна тема като изборното законодателство, каза той.

Президентът призова всички българи да гласуват на референдума, независимо дали с „Да“ или „Не“.

Зависи от всички български граждани да отидат да гласуват, защото по този начин ще дадат път не само на този референдум по този въпрос, а на всички референдуми оттук нататък, убеден е държавният глава.

По думите му нито един референдум не може да се провали, зависи от политиците как ще разчетат резултатите и вота на гражданите. Дори изборната активност да е под 50% но над 20% резултатите ще отидат в Народното събрание. Всеки референдум е важен. Гордея се, че съм първият български президент, ползващ правото си да инициира референдум, подчерта Плевнелиев.

Той обясни, че все още е рано да каже дали ще се кандидатира на президентските избори през 2016 г.

Дотогава има много време. 2015 г. Е годината на местните избори и на референдума. 2016 г. Е годината на президентските избори. Тогава ще изляза пред народа и ще бъда честен с него. Моето решение е ясно, но ще го обявя, когато дойде точният момент.

Народът не очаква от своя президент една година преди изборите да си прави тънки сметки. За мен е повече от ясно, че България е важната, категоричен е държавният глава.

На въпрос за нападките срещу него по линия на "войната Прокопиев-Пеевски" Плевнелиев заяви, че не отдава нападките срещу него на това противопоставяне, а на принципната си позиция, която отстоява от началото на мандата си. Това според него му е създало много врагове.

Плевнелиев допълни, че единствен се е противопоставил на назначението на Пеевски за шеф на ДАНС и е свалил доверието си от тези, които са го предложили за поста.

"Колко български президенти сте видели да свалят доверието си от премиера. Аз съм независим президент, действам по съвест, вярвам, че в политиката ценностите са важни", коментира той.

На въпрос дали има разнобой между него и излъчилата го партия ГЕРБ Плевнелив отговори, че не влиза в медийни теми и не търси медиен комфорт, а с атаките вече е свикнал и не им обръща внимание.

По повод възможността ГЕРБ да се коалира с ДПС държавният глава подчерта, че докато той е президент в Президентството коалиции няма да се правят. 

На въпроса дали планира да свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпроса за нелегалните имигранти Росен Плевнелиев обяви, че възнамерява да свика КСНС, но когато има готовност за това. Темата обаче ще бъде за промените в геополитическата обстановка и за сигурността, част от което е и въпросът за мигрантите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки