Плевнелиев: Намираме се не в Студена война, а в 'Студен мир'

OFFNews 01 април 2018 в 11:36 6421 7

"Ние се намираме в един съвсем нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не Студена война, а "Студен мир". Така президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) описа международната ситуация в студиото на Нова тв.

Според него страната ни е трябвало да вземе по-солидарна позиция с Великобритания по случая с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. Трябваше е да изгоним руски разузнавачи, маскирани като дипломати не само заради случая "Скрипал", но и заради "извършената кибератака през 2015 г. от страна на Русия в деня на изборите у нас", заяви Плевнелиев.

Според него, българският политически елит "все още не се е наробувал на Русия", а доказателство за това е и "скандалното" отношение на вицепрезидента Илияна Йотова към руския патриарх Кирил, който посети България на 3 март. Йотова коленичи и целуна ръката му. В същото време, патриархът се държа по скандално неуважителен начин към българския президент и се възмути, че почитаме и жертвите на другите народи, паднали за свободата ни.

"Имам притеснения накъде дългосрочно е насочено развитието на страната - не само по случая "Скрипал", но и за всичко, свързано с Истанбулската конвенция, липсващия дебат в парламента за ролята на Русия".

Плевнелиев настоя, че е крайно време България да реши на коя страна е - на Русия или на Европейския съюз.

"Разкрачената позиция между Русия и Европа вече не работи, трябва да направим своя избор, в крайна сметка повечето държави изгониха руски дипломати. България трябва да покаже принадлежност", категоричен е той.

Той разкри информация за случаи, когато руски бойни самолети са пътували "напълно нерегламентирано за Сирия", а той не им е позволявал. "Време е да покажем характер", допълни президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

01.04 2018 в 19:02

ПичОве! Просто се присъединете към моето поздравление за клоунадата, там отдавна няма друго.
А тоя клоун не е смешен - значи ще го уволнят.
Първи Април е, зае.., кога друг път да говорим за това чудо? Догодина и най-старателните аспиранти по история, няма да се сетят за лицето.

20699

4

Новак

01.04 2018 в 18:14

И точно най-сервилния и безхарактерен политик ли трябва да ги говори тези неща? Напънало се врабчето и се помислило за ястреб.

23293

1

Стефан

01.04 2018 в 11:45

Да, и на тебе Честит Първи април!