Плевнелиев на среща с британската кралица

OFFNews 17 март 2014 в 07:26 3484 7

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заминава на официално посещение в Лондон.

В понеделник държавният глава ще се срещнбе с президента на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти. Плевнелиев ще разговаря и с председателя на Камарата на общините в Британския парламент Джон Бъркоу.

Във вторник президентът ще бъде приет от британската кралица Елизабет Втора и ще има срещи с външния министър на страната Уилям Хейг. Очаква се, че Плевнелиев ще бъде посрещнат в Бъкингам от най-малкия син на кралицата - принц Едуард. Срещата на Плевнелиев с Елизабет Втора ще протече при много строг протокол и най-вероятно ще приключи в рамките на 20 минути. Разговорът се води на четири очи, като при нужда присъства само преводач. В началото на срещата се допуска единствено кралският фотограф.

Очаква се, че Плевнелиев ще покани кралицата да посети България. Той е вторият български държавен глава, който ще се срещне с кралицата. Преди него прези 2001 г. Елизабет Втора прие тогавашния президент Петър Стоянов.

При посещението си Плевнелиев ще изнесе лекция в Кралския институт за международни отношения "Чатъм Хаус".

Любопитно още е, че президентът ще се срещне и с автора на хитовата поредица за Хари Потър - Джоан К. Роулинг. Тя ще разговаря с Плевнелиев в качеството си на учредител на "Фондация "Лумос", която у нас работи заедно с Държавната агенциа за закрила на детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови