Плевнелиев дава мандат за правителство на този, „който гарантира“, че ще го направи

OFFNews 29 ноември 2016 в 13:58 6986 7

Плевнелиев дава мандат за правителство на този, „който гарантира“, че ще го направи

Държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на тези, "които ще гарантират и по най-ясен начин поемат ангажимент, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43 НС.

По-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че би подкрепил правителство с мандата на Реформаторския блок или Патриотичния фронт.

Плевнелиев заяви, че ще връчи мандатите на първите две по-големина партии, а третият ще връчи след „много размисъл“ на партията, която е готова да излъчи правителство в рамките на действащия парламент. Той обясни, че в противен случай се очаква нестабилност в момент, в който около страната има много кризи. Това означава да бъде излъчено едно служебно правителство и вероятно при президента Румен Радев – второ. Така администрацията ще бъде блокирана, смята Плевнелиев. „От всичко, което съм видял, искрено се надявам да се намери формулата това Народно събрание да продължи да работи“, каза Плевнелиев, който зад гърба си има вече две съставени служебни правителства.

Плевнелиев обясни, че е предложил правителство на споделената отговорност.

Той поясни, че в петък ще връчи първия мандат за правителство, а третия опит ще бъде направен след допълнително взето решение.

„Днес държавата се намира в нелесна ситуация. Продължавам де вярвам, че настоящото НС не е изчерпало своя потенциал и може да свърши още смислени неща за държавата“, каза още държавният глава.

Според президента предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. трябва да бъде подготвено, а без работещи институции това няма да стане. „Лично аз искам да се отнесем по изключително отговорен начин към идващото председателство. Трябва да имаме силни послания, в които институциите да споделят приоритети. Администрацията трябва да продължи да работи“, каза държавният глава.

Плевнелиев припомни, че е поканил на заседанието новоизбрания президент Румен Радев, чието задължение е да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Тъй като той обаче не присъствал, „фиксирането на крайна дата за изборите“ било невъзможно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

6

Нострадамус

29.11 2016 в 17:34

Бойко Методиев Борисоф ( БМБ ) - Боко Мутрата Беглеца каза:
= Няма да подкрепя правителство с мандата на Реформаторския блок или Патриотичния фронт - преди няколко дни.
= Днес - бих подкрепил правителство с мандата на Реформаторския блок или Патриотичния фронт.
Това е той : Човек на дълга, който никога НЕ променя мнението си, което е обявил пред всички, само фето има РАЗДВОЕНИЕ НА ЛИЧНОСТТА - Борисоф сутринта и Борисоф вечерта...Това е малко за психиатрия, но от нас да мине. Нека и такъв да се пробва на България!

14469

5

случайно прочетох

29.11 2016 в 15:21

“Продължавам де вярвам, че настоящото НС не е изчерпало своя потенциал“

Изчерпало го е!И следващото НС ще е се е изчерпало преди да е избрано от изчерпания народ!
До 10-15г агентите на ДС и БКП ще поизмрат и потенциал ще има!

13604

1

In Trum we trust

29.11 2016 в 14:06

Еми дано Краси Каракачанов направи кабинет, може и да успее да свърши мръсната работа и да екстрадира нашествениците от Пакистан, Ирак и Афганистан.