Плевнелиев укрепва отношенията с Китай с първа държавна визита от 15 години

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2014 в 17:11 2789 2

Росен Плевнелиев ще посети Китай в първото държавно посещение на български президент от последните 15 години
Росен Плевнелиев ще посети Китай в първото държавно посещение на български президент от последните 15 години

Президентът Росен Плевнелиев заминава на 12 януари на държавно посещение в Китай. 

Това е първото от 15 години насам посещение от най-висок ранг на български държавен глава в Китайската народна република. 

Плевнелиев ще посети страната по покана на китайския си колега Си Дзинпин. Посещението преминава в рамките на честването на 65-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения между двете държави. 

"Визитата има за цел продължаване на политическия диалог на най-високо равнище и активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С пристигането си в неделя Плевнелиев ще поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка „Чаоян“ в Пекин и ще се срещне с българската общност в китайската столица. На следващия ден той ще бъде посрещнат с официална церемония във „Великата зала на народа“ в Пекин от председателя на КНР и Генерален секретар на ККП Си Дзинпин. След официалните разговори между двете делегации в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Си Дзинпин ще бъде обявено Съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество между двете държави и ще бъде подписана Спогодба за морски транспорт между двете правителства. 

В програмата на Плевнелиев е предвидено посещение на високотехнологичната зона „Джунгуанцун“ в китайската столица и ще се запознае с дейността на компаниите там. 

Във вторник той ще проведе разговори с председателя на Държавния съвет (премиер) Ли Къцян и с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Джан Дъдзян.

В Пекин държавният глава ще открие китайско-български бизнес форум с участието на повече от 30 представители на българския бизнес и ще бъде гост на Българската редакция на радио „Китай за чужбина“, която отбелязва 40 години от създаването си.

Втори китайско-български бизнес форум ще се проведе в Шанхай на 15 януари с участието на българския държавен глава. Президентът ще има срещи с кмета на Шанхай Янг Ксионг, както и с представители на бизнеса и на академичните среди.

В делегацията на президента в Пекин и Шанхай са председателят на Комисията по външна политика на Групата за приятелство България-Китай в НС Янаки Стоилов, заместник-министри на външните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, секретари на държавния глава.

Делегацията на държавния глава ще придружават повече от 30 представители на българския бизнес, водени от главния изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. В бизнес делегацията са изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони“, управляващият директор на Българската експортна асоциация, председателят на Борда на Българската асоциация на софтуерните компании, председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара, заместник-председателят на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие. Сред представителите на бизнеса са също така компании от секторите на информационните технологии и производството на дигитални продукти, производство и дистрибуция на вина и храни, производството на енергия от възобновяеми източници, текстилната индустрия, фармацията, екотехнологиите и производството на екопродукти, туристическия и консултантския бранш, изграждането на спортни съоръжения за катерене.

За последно на посещение от подобен ранг в Китай беше президентът Петър Стоянов. Тогава той страната в рамките на една седмица - от 9 до 16 май 1998 г., по покана на тогавашния китайски президент Дзян Дзъмин. Последващите посещения на български държавен глава са били от по-нисък ранг - работни и официални. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2014 в 19:18

Йончев, според правилата на твоя сайт допустимо ли е да има потребители, които крадат чужди никове? Този псевдо-"Професор Балкански" пуска непрекъснато някакви вулгарни и тъпи постинги от името на истинския Професор Балкански, а твоите редактори май му се радват.

Айде най-после въведи някакви правила, които не дават възможност за подобни злоупотреби. Например регистрация с определено име и парола. И други потребители се оплакаха, че са им злоумишлено дублирани никове. Пускам вече трети път подобен СИГНАЛ (хахаха...) и не му обръщате внимание.

Вече започвам да се съмнявам, че нарочно го правите. И също системата за идентификация с цифрите и буквичките ти е абсолютно бъгава, освен че и шрифтовете са неподходящи, нямат достатъчно разпознаваемост. Има много по-добър софт с безсмислени фрази и читаеми шрифтове за същата цел.

И накарай тия твойте редизайнери малко да подредят странците. Прекалено са претрупани, разнопосочни и хаотични.

09.01 2014 в 17:53

ШО НЕ ЗЕМЕ СИКТИРОФ СЪС СЕБЕ СИ, ДА ВИДИМЕ ДАЛИ ЩЕ ЗАМЕРЯ С ТАПИ КИТАЦИТЕ И ДА БИЕ ПОЛИЦАИТЕ ИМ!?