Петкова към АБВ: Не сме поемали никакви ангажименти в Япония

OFFNews 05 юни 2016 в 15:36 3576 0

Снимка БГНЕС

Не сме поемали никакви ангажименти по време на посещението в Япония за обвързване на Българския енергиен холдинг или на компании по отношение на определени проекти.

Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на АБВ и Движение "Гергьорден", които по-рано днес обвиниха министерството в нарушения и обявиха, че ще сезират ЕК. 

„Колегите от АБВ поставиха въпроса, защо не е проведена обществена поръчка, когато се пристъпва към изпълнение и към сключване на договор с компанията „Тошиба". Хубаво би било, когато някой говори такива неща преди това да се е запознал с нормативната уредба и националното законодателство, както и с Директивата за обществените поръчки в рамките на ЕС. Ако нашите колеги бяха направили това, сигурно нямаше да се стигне до подобни изказвания. Няма никакви обществени поръчки, тъй като нищо не е поемано като ангажимент, няма никакви сключени договори, така че не знам за какви обществени поръчки става дума", категорична е Петкова.

„Познавам в детайли законодателството по отношение на обществените поръчки и съм се натъквала на драстични нарушавания, но сега няма да влизам в детайли. Това, което сме установили не е правено в мандата на нашето правителство, а в едни други мандати на едни други правителства, но не искам да влизам в подобни детайли", допълни енергийният министър.

В меморандума за сътрудничество с Япония ясно е записано, че всичко онова, което се случва в рамките на това сътрудничество, е правно необвързващо, обясни още Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!