АБВ и "Гергьовден" сезират ЕК за нарушения на енергийното министерство

OFFNews 05 юни 2016 в 15:25 4493 0

АБВ и Движение "Гергьовден" ще сезират Европейската комисия за нарушения в енергетиката. Това обявиха те на съвместна пресконференция. 

Те подчертаха, че според официални протоколи след посещението на българска делегация в Япония се подготвя продължително сътрудничество между нашата страна и японска компания в областта на топло-, хидро- и ядрената енергетика. Подробностите за тези договорености обаче, не се представят пред обществото, което води до опасения, че се прави опит за заобикаляне на закона за обществените поръчки в полза на една конкретна фирма.

Министерство на енергетиката е длъжно да публикува приложенията с конкретните договорености за сътрудничество. Имаме основания да се притесняваме, че там има конкретни параметри. По най-бързия начин ще сезираме ЕК за бруталния начин, по който се отива към пряко договаряне с конкретна компания като се заобикалят публичните процедури и се изолират много други компании от участие, заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Председателят на "Гергьовден" Драгомир Стефанов пък допълни, че са подготвени и официални въпроси до енергийното министерство.

Сред тях са въпросите дали има организирана процедура по ЗОП за изпълнение на тези договорености и ако няма - защо, има ли причина тези протоколи да се крият, колко и кои са били членовете на делегацията в Япония, както и конкретно участието на Стефан Гамизов в тази делегация. 

В протоколите се вижда, че енергийното министерство моли за съдействие „Тошиба “ при анализите за честите аварии в ТЕЦ „Марица изток 2“ и за това колко часа живот остава на турбините там. Възниква логичният въпрос защо този анализ трябва да се прави от „Тошиба “, при положение, че те не са изпълнител на съоръжението и не го поддържат. Възниква и въпросът защо се налага пряко договаряне с „Тошиба “ за рехабилитация на механичната част на ПАВЕЦ „Чаира “? И накрая искаме отговори на въпроса: имало ли е посещение на тази делегация в Сингапур веднага след срещите в Япония и с каква цел е посещението? Като част от работната командировка или чисто туристическо? Редно е да се знае кой е поел разноските и каква е била целта на посещението, допълни Стефанов.

АБВ и "Гергьовден" настояват още за информация за арбитражното дело по АЕЦ "Белене", както и каква е задлъжнялостта на НЕК за стопанисването на площадката към руската фирма изпълнител, която продължава да поддържа съоръженията и след решението за замразяване на проекта.

До коя дата, независимо от решенията на правителството и на НС , „Атомстройекспорт “ е бил там и колко е общата задлъжнялост за този период и за в бъдеще на НЕК към „Атомстройекспорт “, какви средства до сега изразходва държавата във връзка със защитата по арбитражното дело в Париж заради прекратеното изграждане на проекта „Белене“, има ли поет ангажимент за плащане на адвокатската кантора на определена сума и процент, независимо от изхода на делото. 

Зам.-председателят на АБВ поиска разяснения и по заема, който БЕХ тегли за да покрие разходите по изключително скъпия ток, произвеждан от американските централи в „Марица - Изток“, заради начина по който е сключен договорът при изграждането им - как е избрана банката или банките, които отпускат кредита, какви са разходите по него, при какви условия е получен кредитът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови