Петков: Следващата стъпка е обявяването на Митрофанова за персона нон грата

Йорданка Веселинова 08 април 2022 в 11:57 5206 4

Снимка gov.bg

Следващата стъпка е обявяването на Митрофанова за персона нон грата, заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание.

По думите му България не предприема тази стъпка, защото безопасността на блокираните български моряци край Мариупол зависи и от руската страна. Той каза, че страната ще предприеме такава стъпка, ако се вземе общоевропейско решение. Петков изтъкна, че такъв акт означава пълно прекъсване на дипломатическите ни отношения с Русия.

Той уточни, че днес руски танкове са влезли на пристанището в Мариупол и в момента то се обстрелва. Един от тях е бил разрушен. На пристанището има и скривалище, в което се крият украински войници, които се сражават с руснаците. Ситуацията там е опасна и заради това не започва евакуация. По-рано днес той обяви, че България има готовност за евакуация, но капитанът е заявил, че е по-безопасно корабът да остане на котва.

Премиерът коментира и заплахата, която вчера е получил депутатът от ИТН и кандидат за гуверньор на БНБ Любомир Каримански. Той определи случилото се като "провокация", която целенасочено се прави в точно този момент. Той заяви, че сигналът е предаден и на вътрешния министър Бойко Рашков и вече се разследва кой е извършителят.

По думите му твърдението, че SMS-ът е изпратен от човек, свързан с опонента на Каримански за БНБ - Андрей Гюров, е несъстоятелно. 

Петков заяви още, че по време на вчерашната визита на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен у нас тя е изявила готовност ЕК да се превърне в гарант за правата на българите в Северна Македония и да подкрепи преговорния процес с България, който предшества началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

08.04 2022 в 15:50

Начело на държавата е микс от безгръбначни без топки и БСП-йци на руска хранилка.

10298

3

AntiZ

08.04 2022 в 15:14

Сякаш тези касапи няма да избиват наред, както са го правили винаги?! Ще проявят милост точно към тези нещастни български моряци?! На какво се надяваме, на дипломатичност, снишаване, ослушване..?

-60

2

офф бее

08.04 2022 в 14:24

Хайде! Бързичко!

14469

1

случайно прочетох

08.04 2022 в 12:31

Ами направете я!!!

 
X

Да помогнем на украинските деца!