Петков се обърна към депутатите от ИТН: От вас зависи бъдещето на 7 милиона българи

Йорданка Веселинова Последна промяна на 21 юни 2022 в 12:04 4966 2

Архив

Снимка parliament.bg

Кирил Петков

В началото на дебата по вота на недоверие към правителството премиерът Кирил Петков се обърна към депутатите от ИТН. Той им каза, че именно от тяхното решение зависи бъдещето на 7 милиона българи.

След това Петков им припомни в какво са се клели при избирането им за народни представители, в която клетва "няма нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито Ахмед Доган, нито г-жа Митрофанова".

Тези му думи Тошко Йорданов и Станислав Балабанов посрещнаха иронизирайки - на крака и с аплодисменти. 

Петков заяви още, че тезите в проекторешението на ГЕРБ-СДС за вота на недоверие са "чудновати". По думите му в мотивите няма финансови аргументи, а само финансови внушения.

Той заяви, че икономическият ръст на България за първото тримесечие е 4%, по който критерий страната е надминала дори Германия. В този смисъл той отхвърли тезата на ГЕРБ за провал на правителството във финансово-икономическата политика, както е записано в проекторешението, внесено от бившите управляващи. 

Премиерът Петков изтъкна успехите на кабинета - дефицитът е 4,1% и не е увеличен, по държавен дълг страната е на трето място в ЕС, както и че външният дълг е намалял. Той изтъкна и положителната кредитна оценка на България, както и увеличението на пенсиите, на минималните заплати, както и антикризисните мерки и компенсациите за бизнеса. Министър-председателят отчете и увеличението на туристите в страната - 40%, от които чуждестранните са се увеличили с 2,5%. 

За здравеопазването той отчете, че новият модел на ковид кризата, заради който петата вълна не се е отразила тежко и не е прекъснала обучението.

След като изтъкна успехите на кабинета в секторите икономика и финанси, Петков допусна, че днешният вот на недоверие е не заради резултатите на кабинета във финансово-икономическата политика, а други негови резултати. Като такива той посочи отвоюването на лабораторния пункт на границата при Капитан Андреево, спирането на незаконните обществени поръчки, отмяната на златните паспорти, първите стъпки за съдебната реформа и по-конкретно предложението Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, ревизията на спортните имоти, реалната диверсификация на руския газ, началото на разследването на Турски поток.

"Истината е една. Това правителство няма да разреши да се краде от българския избирател. Заради това утре ще трябва да вземете исторически избор", обобщи Петков, според който именно заради тази "истина" се е стигнало до вота на недоверие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8116

2

IvanofRumen

21.06 2022 в 13:21

Каквото и да им обясняваш на Тошка, слугата Балабанов, на герберопитеците всичко се свежда до заповедта на хидроинженера и путлерка МУтрафанова.

1767

1

fiki

21.06 2022 в 12:55

тоя па вади числа, нали в пик пише че е провал, значи е така, тулупи от всички краища и села, скачайте на автобусите и към софията