Петков посреща Урсула фон дер Лайен и милиардите за възстановяване

OFFNews 07 април 2022 в 07:27 1716 0

Снимка facebook.com/kiril.petkov.104

Днес премиерът Кирил Петков ще посрещне председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в София. Визитата й у нас е по негова покана.

Фон дер Лайен ще се срещне и с членове на Министерския съвет и с представителите на политическите партии от управляващата коалиция.

Очаква се визитата на фон дер Лайен да мине под знака на одобрението от страна на ЕК на българския План за възстановяване и устойчивост, който се бави от миналата есен. Той беше предаден за оценка в Брюксел на 15 октомври 2021 г. Тогава обаче Комисията имаше редица забележки и подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. Наложи се сериозна преработка.

Основните промени в областта на енергетиката включват мерки за ускоряване на изграждането на нови евтини възобновяеми източници и съхранението на евтина енергия за използване в пиковите часове, както и за намаляване на емисиите от производство на електроенергия. Актуализираният план не съдържа проекти за изграждане на газови централи, тръбопроводи и ангажименти за затваряне на въглищни централи в следващите години.

В областта на върховенството на закона, правителството засили реформите, свързани с антикорупцията, реформите в държавните предприятия и прането на пари. В транспортния сектор актуализираният план поставя като ясен приоритет железопътния транспорт чрез нови проекти за доставка на влакове, дигитализация в сектора и рехабилитация на жп линии.

Обновеният план включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г. Мерки в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, закупуването на съвременна медицинска апаратура, изграждането на система за въздушна спешна помощ, както и засилване на мерките за социално подпомагане.

Бизнес средата ще бъде подкрепена чрез засилване отчетността на главния прокурор, предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Директната подкрепа ще се изразява в грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове.

Общото европейско финансиране по плана е на стойност 13,6 милиарда лева.

По време на визитата си в София Урсула фон дер Лайен ще посети и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където ще се запознае с проекти на иновативни компании. ВУЗ-ът е един от бенефициентите по плана за възстановяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!