Петков лъже, че са дали 4,1 млрд. компенсации за ток на бизнеса, едва 1,01 млрд. са, твърди ГЕРБ

Ружа Райчева 20 май 2022 в 10:45 1462 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов в резиденция "Бояна" на събранието на международната министерска кръгла маса, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

ГЕРБ твърдят, че Кирил Петков лъже за изплатените компенсации за високите цени на електроенергията за бизнеса. На 13 май премиерът заяви, че държавата е изплатила 4,1 млрд. компенсации на бизнеса, а според днешно писмено питане от групата на ГЕРБ към министъра на енергетиката Александър Николов сумата е едва 1,01 млрд. лева. 

"На 13 май Кирил Петков заяви, че държавата е вкарала 4,1 млрд., за да облекчи цените на електроенергията в България като се похвали самодоволно, че ние сме държавата отделила най-много пари за тази цел в ЕС. Отговорът, който получихме днес ясно показва, че истината се разминава много сериозно с думите му. В нашия отговор явно е разписано, че става въпрос за около 1,01 млрд., които са отишли за небитовите крайни клиенти на електроенергия. Думите на Кирил Петков започват да имат все по-малко значение и все по-малко да им вярваме", заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. 

ГЕРБ напомниха, че те са предлагали "точно тези компенсации", когато цената е тръгнала нагоре, но правителството не са ги послушали, а сега "се хвалят, че са дали едни милиарди, което се оказа, че не е точно така".

"Не мога да си обясня дали Кирил Петков лъже нарочно или някой го подвежда", заяви бившият министър на енергетиката Делян Добрев. 

Действително, в писмения отговор от министър Николов към ГЕРБ пише, че изплатените компенсации на всички небитови крайни клиенти за декември 2021, януари, февруари и март са общо 1 010 310 500.95 лева.

Компенсациите за март 2022 г. на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи са удостоверени като полагащи се, но все още не са изплатени, пише в писмения отговор от Министерството на енергетиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews