X Advertisement

Петков: До 2023 г. ще може да се избира между старата и новата формула за пенсиите

Ощетени пенсионери няма да има, допълни Петков

OFFNews Последна промяна на 22 март 2019 в 14:20 2692 0

Бисер Петков

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Бисер Петков

Преходният период, в който пенсионерите ще имат избор дали пенсиите им да се изчисляват по старата или новата формула, ще продължи до 2023 г.

Тази идея обмисля Министерството на труда и социалната политика, съобщи министър Бисер Петков пред журналисти в Народното събрание. Той поясни, че хората, които вече са подали заявление за пенсия тази година, ще имат 6 месеца да поискат пенсия по стария ред. 

Припомняме, че в края на миналата година депутатите приеха нова формула за изчисляване на пенсиите, която предвижда да се взимат предвид само осигуровките от 2000 г. насам. След взетото решение НОИ изчисли, че 37% от осигурилите се граждани ще взимат по-малко отколкото, ако пенсиите им са изчислени по старата формула. Министър-председателят Бойко Борисов разпореди министерството да обмисли промени в закона, които да гарантират, че няма да има ощетени пенсионери.

"Правим разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменения в Кодекса – говоря за преходни разпоредби, с които да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране да изберат дали при изчисляване на коефициента да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат. Т.е. ако бъде приета такава промяна и влезе в сила, в бъдеще хората ще имат правна възможност при заявяване за отпускане на пенсия, да поискат пенсията им да бъде изчислена по старата методика, която беше действаща през 2018 г.", заяви Петков.

Той допълни, че подалите заявление за пенсия след 1 януари 2019 г. ще имат срок от 6 месеца да поискат пенсията им да се сформира по старата формула.

"Никой бъдещ пенсионер няма да бъде ощетен. Ако бъде приета тази промяна, една част от бъдещите пенсионери ще бъдат благоприятно засегнати, а друга част ще са неутрални", обясни социалният министър.

Той допълни, че вероятно през 2023 г. ще трябва да се направи нова оценка на текущото състояние, за да може да няма ощетени лица.

Обучение на безработни 

По време на парламентарния контрол Петков още заяви, че държавата е отделила средства за професионално обучение за над 8 хил. безработни лица. 

Той подчерта, че безработицата намалява, но демографските процеси ограничават работната сила и се формира дефицит на работна ръка. Според него държавата се опитва да навакса с тези промени и да повиши качеството на работните кадри като им осигури професионално обучение. 

Петков още заяви, че през 2019 г. със средства от държавния бюджет ще бъдат обучени 11 483 безработни лица по основни ключови компетентности по над 40 професии.

"През 2019 г. борят на безработните, които ще повишат квалификацията си или ще придобият нова квалификация, са с 9% повече от 2018 г. Осигурено е професионално обучение за над 8 хил. лица, както и заетост на над 3 700 лица, които успешно са придобили професионална квалификация", завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Войната в Украйна от първо лице