Петков: Бъдещето на Македония трябва да бъде в европейското семейство

OFFNews 16 май 2022 в 22:03 4267 2

Снимка gov.bg

Бъдещето на Северна Македония трябва да бъде в европейското семейство, няма две мнения по този въпрос, заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка беше сред обсъжданите на разговорите, обясни Петков.

Сега е въпрос на конкретни конструктивни стъпки, за да изминем този път заедно. Това не е функция на някакъв календар или очаквания, това е функция на общата работа, която трябва да извършим заедно. Когато го направим, нашето правителство ще внесе темата в българския парламент и се надявам, че ще можем в недалечно бъдеще да напреднем и европейското бъдеще на Северна Македония да стане факт, каза още Петков.

Българският премиер съобщи, че двамата с Рюте са говорили и по темата за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Според Кирил Петков изпълнението на най-силната задача на българското правителство - да премахне корупцията и да повиши нивото на българските институции, е най-сигурният път към Шенген.

Марк ме увери, че това е пътят. Не е въпрос на политически изказвания, а да си свършим работата, посочи българският министър-председател.

Рюте: Трябва да се подготвим за Европа след войната

Трябва да се подготвим по-най-добрия начин за Европа след войната, след руската агресия в Украйна, заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Нидерландия помага на България с изтребителите F-35 и е важно да бъдем рамо до рамо, защото заплахата от Русия не е заплаха само за България или Румъния, трябва да се справим с нея заедно, на ниво Европейски съюз, както и заедно с НАТО, отбеляза Марк Рюте.

Ние всички сме заедно, обединени, защото разделени ще бъдем победени, подчерта премиерът на Нидерландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

16.05 2022 в 22:20

Същия този Рюте, режеше квитанциите на простака от Банкя и декларираше, че ще го прави "толкова пъти, колкото е необходимо!" И "националните" медии дружно изсипваха катран върху главата му. Той едва ли е забелязал това, но патрЕотичното его на тогавашната импотентна власт, цвилеше от радост!