Петко Симеонов: Държах череп на убит от комунистите поп на Раковски 134

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2017 в 09:58 12495 10

Снимка бТВ

Един от първите сини лидери Петко Симеонов държал череп на убит от комунистите свещеник в касата на "Раковски" 134. Идеята била по испански образец бившите комунисти да се покаят пред масовия гроб край Банско на избитите без съд и присъда след 9 септември 1944 г. 

Това разказа Петко Симеонов, подписал договора от името на СДС за емблематичната сграда на сините на Раковски, по бТВ. Акцията се проваля, покаянието и помирението също. 

Преди 28 години – на 7 декември, СДС се ражда в заседателната зала на Института по социология към БАН. Петко Симеонов има за задача да осигури мястото. „Аз бях един от активните хора в предварителните разговори, осигурих помещението. На самото учредяване аз не присъствах, определиха трима други да присъстват – Желю, Ивайло Трифонов и Николов”, споделя той.

„В този момент имаше страх, признавам си. Пред нас имаше една кола – в „Люлин”, не бяха много показни, но…”, спомня си Симеонов. „Има арестувани хора, които са ни помагали и които са стояли месеци, един изкара цяла година, в затвора, и ние не разбрахме. Нещата си бяха много овладени от бившата компартия и нейното ръководство”, казва той.

В началото бащите на СДС се събират и на други места, но не могат да работят. Първото им искане на Кръглата маса към комунистическия лидер Андрей Луканов е да се осигури подходящо помещение. „Имахме една стаичка, много малка, но ние се натъпквахме, 20-тина души, не може да се работи. За да се работи, трябва да има пространство”, споделя той.

За да получат сградата на „Раковски” №134 няколко пъти заплашват, че ще напуснат Кръглата маса.

Петко Симеонов се подписва за триетажната сграда, която принадлежи на Българската инвестиционно-строителна асоциация, ръководена от секретаря на ЦК на БКП Огнян Дойнов, близък на Андрей Луканов.

Сините настояват Държавна сигурност да им гарантира, че не ги подслушва. Проверката показва, че бръмбари няма. Тъй като всички са убедени в противното, Симеонов кани висш офицер на ДС за министър: „Рекох: Браво, като дойдем на власт, ще те направим министър! А той: „Тихо, бе!”, спомня си Симеонов. 

Сега СДС трябва да освободи сградата на "Раковски" 134, заради слабите резултати на парламентарните избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27639

7

sottozero

30.07 2017 в 19:07Кой елит бе?

Шепа фашизирани отрепки, донесли на България 2 национални катастрофи.

17059

2

рамбо

30.07 2017 в 10:33

Оффф още един изкукуригал бивш седесар , един от тези, които убиха вярата в демокрацията , но пък напълниха джобовете си. Да си пие редовно гинко билобата, че току-виж си "спомнил" и нещо от руско-турската война 1878г.

27639

1

sottozero

30.07 2017 в 10:30Еееееее, аз пък мислех че в касата си е държал най-ценното за седераста: кило банани и чифт дънки.