Петима от ДСБ искат ген. Атанасов да бъде изключен от партията

От структурата на ДСБ в Красно село уточниха, че Владимир Великов се е самоизключил от партията, след като не е плащал членския си внос

Ружа Райчева Последна промяна на 09 януари 2023 в 12:40 5831 8

17-ото Национално събрание на

Снимка БТА/Асен Тонев

17-ото Национално събрание на "Демократи за силна България" в НДК избра Атанас Атанасов за председател на ДСБ.

Петима членове на "Демократи за силна България" искат председателят ген. Атанас Атанасов да бъде изключен. Причината - възпрепятствал е функционирането на върховния орган на партията - Националното събрание. В същото време от пресцентъра на ДСБ обявиха, че според устава национални събрания не могат да се свикват по време на предизборни кампании.

Владимир Великов, депутатът от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев са изпратили жалба до съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, евродепутата Радан Кънев и опозиционния клуб в "Да, България" - "9 декември", в която искат незабавното отстраняване на Атанасов от ДСБ.

"С грубото си и системно погазване на Устава на ДСБ Атанасов е воденичен камък не само за ДСБ, не само за коалицията "Демократична България". Той е воденичен камък за претенциите на цялата демократична общност да бъде водач на усилията на страната към благоденствие чрез съдебна реформа и правов ред", пишат петимата от ДСБ в писмото.

Според тях Атанасов няма желание да спазва устава на собствената си партия и не би трябвало да заема и поста зам.-председател на парламента, защото не може да "олицетворява върховенството на закона в парламентарната република". В писмото посочват, че по време на свое участие в "Панорама" по БНТ Атанасов е казал, че ДБ "се кани да иска третия мандат и да търси подкрепата на ГЕРБ за демонтиране на корумпираната Борисова държава".

Искащите Атанасов да бъде отстранен настояват представителите на коалицията "Демократична България", от която е част ДСБ, да отговорят дали корупционният модел в държавата може да бъде преборен през корупция на партийно ниво и дали може върховенството на правото в държавата да бъде постигнато без върховенство на правото в собствената партия.

"Тук не говорим за вътрешен за ДСБ проблем. Атанасов е съпредседател на коалицията", пишат Владимир Великов, Петър Маринов, Стойчо Проданов, Калоян Луканов и Теодор Георгиев. В случай че жалбата им не бъде разгледана в най-кратък срок, членовете на ДСБ ще отнесат жалбата си към Софийски градски съд.

В писмото Владимир Великов се е подписал като член на ДСБ в район "Красно село", но от столичната структура на партията уточниха, че Великов се е самоизключил, защото никога не е плащал членски внос, което е задължително според устава на партията.

От пресцентъра опровергаха написаното в жалбата пред "Дневник" и заявиха, че според устава национални събрания не могат да се свикват по време на предизборни кампании. Пресцентърът на ДСБ определи жалбата като "последни спазми на хора, които не са получили изява" и посочи, че авторите на писмото са близки до изключената преди няколко месеца Елена Спасова, която беше основен опонент на Атанасов в партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1665

7

Krasimir T.Georgiev

09.01 2023 в 14:04

Крайно време беше да изгонят Гнома от ДСБ, но може би вече е късно.

14537

6

случайно прочетох

09.01 2023 в 13:22

И аз смятам, че ген.Атанасов е време да се оттегли и да даде път на младите. Уморен е и прави грешки.

-8847

5

евроатлантик

09.01 2023 в 13:17

Я виж, жълтопаветните, умнокрасиви "козяци" помнели думичката "плурализъм" и това, че тя е в основата на демокрацията! Но явно се се сещат за тези неща само когато им изнася. Уморих се на такива да им цитирам Волтер, но в отговор ме засипват с л@йна, както и всеки, който не споделя техния "наратив"!

9897

4

AntiZ

09.01 2023 в 13:06

И що не бегаш да спиш? Наряд до 16:00 ли си? Винкела ли ще те смени?

9897

3

AntiZ

09.01 2023 в 13:03

Дебил, нарича се плурализъм. Плурализъм ще рече различни мнения за едно нещо и е в основата на демокрацията. В рашката тези неща не сте ги чували. Единственото разцепено е цепката на гз ти!

-8847

2

евроатлантик

09.01 2023 в 12:53

А-у-у-у-у, такова разцепление сред "Свидетели на демокрацията от последния ден"! Не може да бъде! Тези петимата, сигурно са путинисти и агенти на Кремъл!

9897

1

AntiZ

09.01 2023 в 12:53

Откога мрънкам, че този трябва да се разкара или още по-добре, да го разкарат от партии и коалиции! То бива гьон сурат, ама неговото на нищо не прилича. Запънал се е като магаре на мост и ни напред, ни назад. Свършиха се младите, та на него да се разчита.