Петър Витанов: Тимерманс трябва да бъде председател на ЕК

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2019 в 09:53 1489 0

Ще взема участие в Комисията по транспорт като титуляр и комисията ЛИБЕ - Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи като заместник. Имаме хора в доста комисии от нашата делегация.

Това заяви евродепутатът от „БСП за България” Петър Витанов пред БНТ. По думите му той има възможността да ползва опита на всички бивши ръководители на делегацията и не се чувства сам на ръководната позиция. Витанов изтъкна, че направленията на работата в ЕП са две – националният интерес от едната страна и партийният - от друга. 

„По отношение на транспорта – хубаво е, че повече българи имат възможност да бъдат в тези комисии. Това означава по-широко представителство, а секторът формира много голяма част от брутния вътрешен продукт. Не можем да си позволим българските превозвачи да бъдат ощетени. Имаме стратегия за действие, имаме по-добра конфигурация в Европейския парламент, ще има нов председател на ЕК и нови координатори, което дава перспектива за промяна на мнението”, коментира още Петър Витанов.

По повод избора на председател на Европейската комисия, Витанов заяви: „Такъв случай досега Европейският съюз не познава – това е „цугцванг”, защото не виждам полезен ход. Обединява ни разбирането, че трябва да вървим към избор на председател на Комисията, което е може би най-важният пост в Европа -избор от шпиц-кандидатите, тъй като това е гласувано в ЕП още в рамките на предходния мандат и тези кандидати може би допринесоха и за по-високата избирателна активност в Европа – не за България. Европа има нужда от по-социално измерение, от друга насока. Социалният елемент сякаш отсъства”. 

 „Безусловно това е нашата цел – социалист, Франс Тимерманс, да бъде председател на ЕК”, заключи Витанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови