Петър Витанов: Съзирам германо-френско съглашение в Брюксел в ущърб на останалите държави

OFFNews 03 юли 2019 в 10:09 3237 0

Петър Витанов

"С името на Сергей Станишев за кандидат за председател на ЕП се спекулираше, тъй като неговата кандидатура не беше обсъдена на заседанието на групата на европейските социалисти. Председателят на групата на S&D издигна друга кандидатура, която широко бе обсъдена. Всяко име, което беше замесено за постове, изгуби своите шансове, включително и за поста председател на ЕП."

Това каза пред БНТ евродепутатът от БСП и водач на групата на българските евросоциалисти в ЕП Петър Витанов от Страсбург. Той обясни, че групата на социалистите остро е възразила срещу сделката с имена за постовете на върха на ЕС.

"Групата ни е силно неудовлетворена от тази пакетна сделка. Моето лично мнение е също на тази позиция. Съзирам германо-френско съглашение в ущърб на останалите държави, особено срещу тези от Източна Европа. ЕП беше превърнат в придатък, който да легитимира решенията на Съвета", заяви от Страсбург Петър Витанов. Той добави, че не бива да се забравя, че ЕП е най-легитимният европейски орган, който се избира пряко от всички европейски граждани. "Що се отнася до поста председател на ЕП, ние, от групата на Европейските социалисти и демократи, няма как да не подкрепим наш представител. Това съвсем не означава, че се съгласяваме с останалите предложени имена на високите позиции", коментира Витанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови