Петър Витанов: Натискът от ЕС пречи на решаването на спора между България и РС Македония

OFFNews 22 октомври 2021 в 09:10 1440 0

Нямаме проблеми нито с езика, нито с идентичността на Република Северна Македония, този въпрос е регулиран в Договора за добросъседство от 2018 г. Проблеми има в общата ни история, в дискриминацията, в правата на човека, в използването на речта на омразата, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти Петър Витанов по време на дебат в Европейския парламент. 

Темата на дискусията бяха резултатите от срещата на високо равнище за Западните Балкани. 

Витанов изтъкна, че безплодността от срещата на върха се дължи до голяма степен на специфичните отношения между България и РС Македония, които са белязани от проблеми, въпреки амбицията на двете правителства да намерят път към тяхното решение. 

„От двете страни на острието на спора са две политически партии с еднакво име, които се борят за разделяне на общото ни наследство. Единственото решение е конструктивен, съдържателен, интензивен диалог между двете страни без натиск от страна на Европейския съюз, защото той създава антиевропейски настроения. Ние достатъчно ясно съзнаваме, че този спор вреди – както на Република Северна Македония, на региона, на Европейския съюз, така и на България“, каза още Витанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови