Петър Стоянов за Северна Македония: Истината е, че ЕС не ни разбира

OFFNews 11 януари 2022 в 21:07 5901 2

Петър Стоянов

Снимка Getty Images, архив

Петър Стоянов

"Не е съвсем коректно да се твърди, че ЕС ни притиска. Истината е, че ЕС не ни разбира", заяви пред бТВ президентът Петър Стоянов (1997-2002).

Той коментира и вчерашното заседание на КСНС, след което е била демонстрирана общата позиция на всички парламентарни групи по темата Северна Македония. По думите му обаче общата позиция не означава, че работата по казуса е приключила. Напротив, той твърди тя тепърва ще започне.

Иван Костов: ЕС тръгна по безобразен начин да въздейства на България

Стоянов допълни, че "ако искаме да имаме ясен диалог със Северна Македония, да бъдем разбрани и от европейските ни партньори, което далеч не е най-важното, и ако искаме българското общество да има ясна позиция по тези въпроси, не трябва да забравяме и собствените ни вини."

Президентът бе категоричен още, че при решаването на казуса не се избира между националния интерес и членството на Северна Македония в ЕС. 

"Нашият национален интерес е да защитим правата на хората с българско самосъзнание там. Да, в наш национален интерес е да кажем категорично, че С. Македония е политическо понятие на новосформираната държава, но не е географска област, за да имат претенции към Пиринска Македония. Освен това, наш национален интерес е и Северна Македония да стане член на ЕС", бе категоричен той.

Петър Стоянов обаче заяви, че поставянето на срокове, особено по тази тема, ще навреди на политиците, тъй като този сложен казус не може да бъде решен в кратък срок. Той изтъкна и подводните камъни в преговорите като политическото говорене в западната ни съседка.

"Трябва да сме наясно, че повече от 75 г. гражданите на С. Македония бяха облъчвани по всякакъв начин и три поколения се възпитаха да възприемат една съвършено различна история. Това, което толкова години не успяхме да внушим, е, че няма защо гражданите на С. Македония да се срамуват, че имаме обща история."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

12.01 2022 в 07:59

ми то не е за разбиране

какво общо има междусъседски дърлеж по исторически елементи, със зона за търговия и свободно пътуване

да влизат, а после пак ще си се дърлим...

2210

1

fishcake1

11.01 2022 в 23:07

Истината е, че ама грам не ми дреме какво казал Петър Стоянов.
 
X

Подкастът на OFFNews