Петър Стоянов смята, че България трябваше да предостави военна помощ на Украйна

Интересите ни с Русия са много различни, понякога да противоречили на техните, казва президентът (1997-2002)

OFFNews 08 май 2022 в 19:32 4635 1

Снимка БТА

Категорично да - България трябваше да предостави военна помощ за Украйна бързо и без колебание. У нас се смесиха две неща - политическото решение и военнотехническото решение какво можем да дадем. Ще даваме това, което имаме.

Това обяви президентът (1997-2002) Петър Стоянов пред Нова тв. 

"Русификацията дори на топонимите е станала такава неразделна част от нашето битие, че дори не си даваме сметка. Ако се вглеждаме прекалено много в историята, ще загубим посока. По отношение на нито една държава историята не върви само в една посока. Интересите ни понякога са много различни от руските. Понякога са и противоречили на техните", посочи Стоянов.

По думите му с Елцин надеждите са били, че Русия ще тръгне по демократичен път, заедно с ЕС.

"Всички в момента са изключително внимателни. През 2008 г. НАТО реши, че може един ден да приеме Украйна и Грузия. Две седмици преди сегашната война генералният секретар на НАТО даде пространно изявление - да, но не е даван срок за това и не са започвани преговори. После добави - продължаваме да държим отворена за диалог вратата за Русия", каза още Петър Стоянов.

"И тогава политолог на президента Путин смути хората - "Вие бъркате, че сме 1948 г. (когато ядрено оръжие имат само САЩ), но сега е 1949 г. Русия се сдоби с ядрено оръжие през 1949 г. Прозвуча заплашително", обясни той.

Бившият президент цитира Димитър Пешев, когато отказва да изпрати българските евреи в концлагери.

"Моралните аргументи са оръжия на малките народи. Когато казваме, че няма да помагаме, обричаме малките народи като жертви. Ние сме малка държава и трябва да защитаваме теза, която защитава малките", категоричен е Петър Стоянов.

Той изтъкна, че членството ни в НАТО е изключително важно и призова да се погледне към Украйна и Молдова.

Според него заплахите за използване на ядрено оръжие карат света да гледа по-специално на тази война.

"Не изключвам възможността това да е една от пропагандните цели на Русия. При анексирането на Крим имаше и поддръжници на Русия, които твърдяха, че там има преобладаващо руско население. Трябва да се замислим тогава за Кърджали", смята президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

08.05 2022 в 23:56

Ами казал е доста верни неща, чак се учудих.

Пропагандата настрана - трябва да започенем да играем по-аквитна роля в НАТО, по-добре финансирана, и позициятъа ни да се чува над ниво Балкани.