Петър Стоянов: Престанете с враждебния тон към Македония или македонците искрено ще ни намразят

Две визии доминират международните отношения – за устойчив мир в света чрез разпространение на демокрацията и за сфери на влияние. България трябва да подкрепя първия подход, смята президентът

OFFNews 30 май 2022 в 10:25 4694 4

Петър Стоянов

Снимка БТА

Петър Стоянов

Президентът Петър Стоянов (1997-2002) призова българските политици да престанат с враждебния тон към Северна Македония. Според него това ще създаде омраза към България у македонската нация.

"Изкушавам да кажа нещо, което пак няма да прозвучи лицеприятно за много нашенски политици. Това, което се случва в Украйна, ни дава един много ясен пример. Войната в Украйна беше акт, който подпечата идеята за украинско национално самосъзнание. Казано по-просто, ако Украйна дотогава, ако не всички украинци дотогава нямаха съзнанието, че са украинци, отделна нация, след тази война, повярвайте ми, те вече получиха това съзнание. Оставям настрани детайлите по дебата със Северна Македония, концентриран само върху тона, който използват наши политици и наши общественици по отношение на Северна Македония, престанете с враждебния и предизвикателен тон“, каза Стоянов в интервю за сутрешния блок на bTV.

„Разбира се, България никога няма да обяви война на Македония. Това е лудост, но този предизвикателен и враждебен тон позволява на запад от нас да се създаде една нация от хора, които искрено ще започна да ни мразят. Ако трябва да се направи паралел, това е паралел и това е предупреждението, което аз отправям“, допълни вторият президент на България.

Той коментира и позицията ни към Русия.

„Нашият дебат с Русия напусна рационалното русло и минава в едно чисто емоционално русло - "за" ли сме или против Русия, обичам или не обичам Русия. Това е абсолютно безплоден и глупав дебат. Можеш да обичаш Русия и всички ние си обичаме Русия, в момента сме изправени обаче през политически избори“, заяви Петър Стоянов.

Според него „малко повече категоричност“ в нашите отношения с Москва няма да навреди, а дори ще помогне.

„Нашият български интерес трябва да бъде отстояван и колкото сме по-категорични, толкова по-малко двусмислени ще бъдат нашите отношения с Русия“, смята той.

Две визии доминират международните отношения – „устойчив мир в света чрез разпространение на демокрацията. Другата концепция е за сфери на влияние“, отбеляза Стоянов. Според него България трябва да подкрепя първия подход в международните отношения.

Стоянов смята, че Кисинджър не е бил разбран, когато е препоръчал Украйна да направи териториални отстъпки, за да сложи край на войната с Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

4

Октим

30.05 2022 в 13:40

Стоянов (още от време оно) винаги ми е бил много симпатичн като политик, докато и той днес сутринта глупашки не изтърси, че “обичаме Русия“ ... Ужас!!! Добре, че не ги нарече “братя и сестри“, с което като Малинов и много други да вземе да си признае, че и неговата майка е курва ....

2099

3

Mateevk

30.05 2022 в 11:32

Прав е Стоянов, ама няма кой да го слуша. Дали и кой обича или поне симпатизира на Русия си е личен избор, а политичесикят такъв е нещо много по-различно. Аз примерно харесвам руски песни, имам приятели руснаци, падам си и по руска литература и особено дисидентска такава от съветско време /тя най-вече ме е формила като политически възгледи/, даже и по рускини си падам, но това въобще не ми пречи да съм върл противник на Путин и неговият модел, докарал Русия до сегашното положение, както и радетел за радикално преосмисляне на ролята на Русия и СССР в нашата история.

10298

2

AntiZ

30.05 2022 в 11:11

Пешо, Пешооо, хайде не говори от мое име дали всички обичаме Русия, защото ако има нещо, който да презирам от дъното на душата си, то това е твоята Русия!

-529

1

6екеr4о

30.05 2022 в 10:58

Аз ли не разбирам или бившият/настоящ президентин отново стана много хлъзгав!? Македонците щели да ни намразят? Ми то огромна част от народонаселението на тази изкуствено създадена държавица мрази всичко българско. На мен лично ми се е случвало млади келнерчета да ми се правят, че не разбират български.
А приказките на президентина за отношението към Русия изобщо не желая да коментирам...

 
X

Да помогнем на украинските деца!