Петър Славов: Изумително - наем от 3000 лева за една машина за гласуване

OFFNews Последна промяна на 01 май 2019 в 09:39 7796 2

Снимка БГНЕС

Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите, заяви пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат от Реформаторския блок.

По думите му наемът за една машина за тези избори е около 3000 лв. Той не може да си обясни защо не се търсят начини тези машини да бъдат закупени и да се използват на всеки следващи избори. Според него нещата изначално са заложени да бъдат опорочени и се търси начин да се запази сегашната избирателна система с всичките й недостатъци:

„Как е възможно през 2014 г. да сме платили за наем на машина 1728 лв. – това включва и софтуера, обучението на кадри и логистиката. През 2015 г. да е плащано 1135 лв. за наем. А сега – 3 години по-късно, да се плащат 3000 лв. за същото нещо. Това е изумително. В Белгия за 10-годишен договор за машини се плаща около 2000 евро, отново с включено всичко, и то машини, произведени от същия подизпълнител, за който стана ясно, че фирмата възнамерява да използва“, посочи Славов в предаването „Преди всички“.

Според него така само може да бъде опорочен този способ за гласуване. Политиците от това политическо мнозинство в момента дължат доста обяснения, категоричен е той.

„Защо за пореден път в последния момент ЦИК се опитва да въвежда нещо толкова отговорно и толкова важно, работата по което трябваше да започне значително по-рано и трябваше да бъде свършено? От 2017 г. минаха 2 години, през които можеше много да се направи – включително да се купят машините, да се осигури софтуерът, да се обучат секционните комисии – нищо от това не беше направено и отново сме в ситуацията в последния момент пак да чакаме с напрежение как ще се произнесе ВАС по една жалба и т.н. Всичко това беше абсолютно ненужно. Ако действаха отговорно от ЦИК, много отдавна трябваше да са си свършили работата“, коментира още Славов и поиска отговори какво са правили в ЦИК за тези 2 години.

„Наистина ли ЦИК и мнозинството в нея, което е отражение на политическото мнозинство в държавата, иска да имаме машинно гласуване – този способ за честен и прозрачен изборен процес или просто търсят начин да отбият номера, защото на мен така ми изглежда“, попита адвокатът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

01.05 2019 в 12:08

Ами - ИНФЛАЦИЯ.. На цените, на терасите и т.н...
Най-новото е:
" Гордият кмет на ГЕРБ във Варна се възмути, че го питат как един километър инфраструктура струва 30 милиона лева ?!
Има една голяма магистрала пресичаща целия щат Луизиана. Та се наложи да правят един голям мост. Повече от 36 километра мост !!! Казва се Манчак Бридж. Излезе около 7 милиона долара на миля !!!
Ще оставя на Борисов да прави разликата между цените на наземно шосе и мост, и между миля и километър."

Щото тунела на СТРУМА вече се забрави, че отвя най-дългият и труден за строителство тунел в света Лердал в Норвегия..
Лердалски тунел, Норвегия: 24,5 км - 120 млн евро - 1 км. = 4 898 млн евро.

Кресненско дефиле, България: 2 км - 125 млн евро. - 1 км = 67,5 млн евро.

Близо 14 пъти по-скъпо от тунела в Норвегия.

7823

1

kokoten

01.05 2019 в 12:02

...елементарно...някой трябва да изкяри некой лев....герберска напаст....докрай ще краде....