Петър Колев: Антибългарските настроения в Македония са в своя апогей

OFFNews 13 октомври 2022 в 11:22 2271 7

Снимка от протестите в Северна Македония заради френското предложение

Снимка Getty Images

Снимка от протестите в Северна Македония заради френското предложение

Практиката на грубо отношение към българите в Македония в последно време доживява своя апогей. Македонските власти не прилагат закона, когато става дума за нападение над българи и български организации. Това е официалната политика тук, която действа от 80-те години - да няма нито един българин в Македония.

Това заяви пред БНР председателят на Граждански демократичен съюз в Северна Македония Петър Колев. Вчера, шест дни след откриването му в Охрид, беше нападнат културният клуб "Цар Борис Трети" и бе потрошена табелата с името на клуба.

Петър Колев посочи, че за последната година има над 100 сигнала, изпратени до европейски институции от български съграждани в Северна Македония и че вчера излезе доклад на ЕК, в който се казва, че Македония трябва приоритетно да промени конституцията си, за да спази Договора за добросъседство и сътрудничество с България.

В доклада ЕК отчита нарастване на езика на омразата и проблемите, свързани с правата на човека в Македония. Според Колев е парадоксално разпространяването на практиката на грубо отношение към българите на фона на желанието на Македония да влезе в ЕС.

"Не знам как македонското правителство си представя, че ще успее да постигне тази цел, което е и наша цел. Не знам как ще стане, когато тя погазва един от основните принципи на европейското семейство", заяви той. Според него случващото се тръгва от групи, които дълбоко не желаят Македония да стане част от ЕС и така антибългарското отношение започва да се превръща в официална политика:

"За съжаление, официалните власти ползват груб език към българите и към България. Например министър-председателят Димитър Ковачевски каза, че когато преговарял с България, е имал чувството, че нож му реже корема. Това е едно подстрекаване на агресия в обществото."

Петър Колев заяви, че нападението над културния ни клуб в Охрид е било отразено еднотипно от македонските медии и че е останал с чувството, че "текстовете са писани на един и същи компютър". Той е на мнение, че това подсказва, че случката не е инцидент, а е координирана и целенасочена.

"И тази цел не се е променила години наред. Българските организации в Македония повече от 30 години се опитваме да решим този проблем по институционален начин – с нашите жалби, водихме дела, съдебни, опитвахме се да направим всичко, което ни позволява законът. Ние разбрахме, че с тази машина, която съдържа основата на отровата на антибългаризма, не можем да се оправим", разказа Колев. 

Председателят на Граждански демократичен съюз в Северна Македония обяви, че все още няма информация дали извършителят на нападението върху българския културен клуб е арестуван. Колев каза, че има камери и че нападателят е бил идентифициран. Той изрази надежда, че полицията ще си "свърши работата", но се съмнява, че виновният ще си понесе наказанието:

"Ако човек познава близкото и далечно минало на такива инциденти, и начина на живот на българите в Македония, със сигурност на този човек ще му се размине – с административно или друго наказание, което няма да промени начина му на живот."

Петър Колев даде примери с инциденти и хулигански прояви в близкото минало в югозападната ни съседка, при които никой от организаторите и участниците не е бил наказан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

14.10 2022 в 15:21

Беловеждовият пернишки парапет с м@ймунски интелект не пропуска да го демонстрира.

925

6

Коментатор

13.10 2022 в 21:00

Кой създаде македонската нация? Кой обясни на 24 май как славянската писменост е дошла от македонските земи?

-5489

4

Същото като в Окрайна. Отричат се от корените си под натиска на пропагандата и репресиите на други държави.

-240

3

редовно четящ

13.10 2022 в 14:57

Службите на кремъл работят активно в РСМ.

1331

1

ваксиниран

13.10 2022 в 11:29

Тъжно е да виждаш събратя да работят против собствения си интерес - да биват използвани и ограбвани и убивани за нечии политически и властови амбиции.
 
X

Да помогнем на украинските деца!