Петър Кирков е назначен за национален координатор по киберсигурността

OFFNews 26 октомври 2022 в 11:17 675 0

МС

Снимка gov.bg

Кирков заменя Красимир Симонски, назначен в края на юли 2021 г.

Премиерът Гълъб Донев назначи Петър Кирков за национален координатор по киберсигурността за България, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Кирков заменя Красимир Симонски, назначен в края на юли 2021 г.

Новият национален координатор е шеф на дирекция "Мрежова и информационна сигурност" в Министерство на електронното управление, където отговаря за националните и европейските политики и нормативни актове, свързани с киберсигурност и защита на данните и Националния екип за реагиране на инциденти с компютърна сигурност (CERT-BG).

Петър Кирков е завършил Техническия университет в София, специалност "Комуникационна техника и технологии". Кариерата му преминава в сферата на киберсигурността, на различни нива, в организации от публичния и частния сектор.

От МС допълват, че през 18-годишния си опит Кирков е участвал в множество проекти, свързани със защита на данни, дизайна и имплементацията на високонадеждни и високопроизводителни ИТ системи, комуникационни мрежи и решения за защита на корпоративните информационни активи и ресурси. Ръководил е консултантско и ИТ одит звено в Big4 компания.

Регистриран е като вещо лице в съдебната система на България с опит в цифрова криминология.

На 15 октомври обект на масирана DDoS атака станаха правителствени сайтове. Интернет страницата на Администрацията на президента също беше атакувана. 

"Установено е лицето, извършило хакерската атака срещу български правителствени сайтове", съобщи по-късно зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, но не назова име. По думите му адресът на хакера е в Русия. От ГДБОП увериха, че няма теч на лични данни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови