ГДБОП: Няма теч на лични данни след хакерските атаки срещу български сайтове

OFFNews 15 октомври 2022 в 18:31 2503 4

Архив

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Няма нерегламентиран достъп до лични данни след атаките срещу няколко правителствени сайта днес, съобщават от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

Отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП, заедно с други компетентни структури, извършва проверка и предприема съвместни мерки за неутрализиране на хакерски атаки от вида "Отказ от услуга"/DDoS. Въпросните атаки не засягат съдържанието на интернет сайтовете, а само затрудняват достъпа до тях. Няма нерегламентиран достъп до лични данни.

В ранните часове на 15 октомври 2022 г. неизвестни лица са предприели атаки към няколко български интернет сайта на правителствени организации, летища, медии и телекомуникационни доставчици. За времето на инцидента атакуваните сайтове са били временно недостъпни или зареждането им е било затруднено, уточняват от ГДБОП.

Днес имаше няколко хакерски атаки към сайтове на правителството, както и към този на Президентството. Бе съобщено, че руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са атакували наши сайтове.

ДАНС и ГДБОП разследват хакерски атаки срещу бг сайтове, ограничен достъп до страницата на президента 

Междувременно главният прокурор Иван Гешев съобщи, че зад атаката стоят руски хакерски групи, като повечето от тях са от от руския град Магнитогорск.

Той определи случая като изключително сериозен за българската национална сигурност.

"В това няма политика. Това е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

4

Изцяло политическа е атаката, затова в и насочена срещу президента и институциите. Въпроса е украинска или руска е? Бутат сайт, който никой не чете за 2 часа в почивен ден, но после месец медиите и Гешев ще могат да говорят за злите руснаци. Много ми е съмнително.

1900

2

rincewind

15.10 2022 в 20:57

Е, то пък остана след ddos да има теч на данни! Ама айде по-сериозно от тия смотаняци ГДквоситам

4038

1

Moirae

15.10 2022 в 20:13

Bozhidar Bozhanov
@bozhobg
Това, че в чата на хакерската група ме споменават поименно, е важно. Издигането на политиката за киберсигурност на високо ниво носи своите рискове. Но ще продължа да го правя. Имаме нужда в тази сложна геополиическа обстановка да сме по-устойчиви на кибер и хибридни заплахи.
Bozhidar Bozhanov
@bozhobg
6:51 PM · Oct 15, 2022
·Twitter for Android

 
X

Да помогнем на украинските деца!