Пет мерки за подкрепа на семействата и запазване на заетостта продължават да действат, още 240 млн. за тях

Борисов се прости с министрите си, благодари им за работата до последния момент

OFFNews 05 май 2021 в 12:37 3666 0

Допълнителни 240 млн. лева осигури днес правителството в оставка, за да продължат да действат пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. 

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че средствата за изпълнението на мерките са подсигурени, така че всякакви оправдания за липса на финансиране са неоснователни. 

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места. 

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв. До края на юни се осигурява мярката „Запази ме“ за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени 62,5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници.

Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места.

Програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост“ продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“. По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

В края на правителственото заседание Борисов благодари на вицепремиерите и министрите за работата им през изминалия мандат. „Благодаря на всички Вас за работата, която вършите до последния момент“, заяви премиерът в оставка и акцентира върху част от успешните политики, реализирани през последните четири години. Министър-председателят добави, че е важно да има реални решения и предложения, с които да се надгражда постигнатото занапред, а не популизъм, какъвто има в настоящия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови