Пешеходецът вече няма да е виновен, ако го блъснат на пътека с висока скорост

Депутатите застанаха срещу съда и приеха промени, които оневиняват пешеходците

Антония Чорева Последна промяна на 13 януари 2017 в 10:52 16021 12

Пешеходецът няма да е виновен, ако бъде блъснат на пешеходна пътека от автомобил, който е карал с висока скорост или е нарушил други правила.

Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента днес и беше внесено от депутатът Нели Петрова от ГЕРБ, която загуби дъщеря си Лора Казанлиева, която беше блъсната от моторист на пешеходна пътека в София. А впоследствие мотористът получи намалена присъда с мотивите, че пешеходката – Лора, е била съпричинител на произшествието, като не се е огледала и носи част от вината за смъртта си.

Промяната е заложена като нов параграф в Закона за движение по пътищата и беше приета почти единодушно от народните представители, като само 3-ма се въздържаха.

На практика с това решение депутатите застават срещу съда, който се занимаваше месеци наред с казуса за правата на пешеходците на пешеходна пътека и излезе със странни мотиви: Правото на пешеходеца да пресича на пътека или на което и да е място не е абсолютно. Той би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно - да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли и да е сигнализирал водача с ръка за намерението си да пресича.

А днес парламентът гласува да определи правата на пешеходеца и застана срещу съда.

„Колегите се обединихме върху решение, че е крайно време да се спре тази война по пътищата. Мисля, че ние като законотворци имаме това право. Предлагаме, когато водачът е нарушил скоростта или е нарушил други обстоятелства, имащи отношение към произшествието, пешеходецът да не се счита за съпричинител на инцидента“, изчете от трибуната почернената майка.

„Не искам да влизам в конфронтация със съдиите, но в България се измъкват от наказание дори шофьори без шофьорска книжка. Преди дни има жив пример за шофьор с 90 нарушения, който беше пуснат, макар че е убил трима младежи“, каза депутатът Нели Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7773

12

Крушата

13.01 2017 в 15:16

То верно, че "мъртвият не ни е враг!", ама като няма интерес да плати на съда каквито и решения да вземат депутатите, има ли интерес, все ще е виновен за съдията.

8821

9

bls

13.01 2017 в 12:08

.. отваряме врата за бизнеса на братчедите да започнат по-усилено да се хвърлят под колите /себе си или децата си/ на пешеходни пътеки и после да изнудват шофьорите.

38251

8

Denis Rizanov

13.01 2017 в 12:07

Стига си се лензил бе глуво куха!
КОЙ?
КОЙ ПРИЕ ТЕЗИ БЕЗУМНИ ПОПРАВКИ ПРЕДИ ТОВА?
КОЙ?

38251

4

Denis Rizanov

13.01 2017 в 11:23

"Пак да видим все пак коя българска партия внесе това анти лобистко решение!!!"

А коя лобистка партия го прие?