Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ПЕС се събира на конгрес, Станишев сдава пост №1 сред европейските социалисти

OFFNews 14 октомври 2022 в 08:33 1689 0

Сергей Станишев

Снимка Getty Images

Станишев обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат, защото партията му БСП е загубила " много европейска идентичност".

Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират днес на конгрес в Берлин. На форума ще бъде избран нов президент, след 11 година на поста Сергей Станишев няма да се кандидатира за нов мандат. 

Единствената постъпила кандидатура е на Стефан Льовен - бивш премиер на Швеция, който вече получи подкрепата на Станишев. 

Настоящият председател на ПЕС мотивира решението си, което обяви в средата на септември, да не се кандидатира за четвърти поред мандат начело на ПЕС така: 

"Не можеш да бъдеш президент на ПЕС, ако зад гърба си, не само формално, но и реално, нямаш силна и авторитетна партия. За съжаление, през последните години БСП загуби много доверие и много европейска идентичност. Затова искам да подчертая - аз не съм търсил номинация от ръководството на БСП".

В първия ден на конгреса в Берлин са предвидени изказвания на Станишев и на кандидата за негов приемник на поста. Вечерта е насрочено гласуване. Утре новоизбраният лидер на ПЕС ще произнесе реч пред делегатите, както и германският канцлер Олаф Шолц, който заедно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е домакин на форума.

“С кураж. За Европа“ (With courage. For Europe) е посланието на европейските социалисти, с което организират своя изборен конгрес. В него ще участват левите премиери в Европа, партийни лидери от лявото политическо семейство ­– 33 партии членки, 12 асоциирани и 12 наблюдатели, еврокомисари, евродепутати, делегати, активисти, международни гости и медии. 

Във фокуса на дебатите ще бъдат теми като подкрепата за Украйна, изхода от кризите, цените, инфлацията, енергетиката, зеления преход и социалните решения.

На форума европейската левица ще обсъди мащабна програма за справяне с кризите. „Ние не си играем със страховете на хората. Нито пък ще оставим съдбата и благосъстоянието им на произвола на пазарите. ПЕС е партията двигател за прогресивни решения и реформи. А горивото са нашите ценности – солидарност, социални политики, устойчивост, благополучие, феминизъм, демокрация и справедливост“, се казва в проекторезолюция за конгреса на ПЕС, съобщи БТА. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да присъства и на този конгрес на Партията на европейските социалисти. В българската делегация ще бъдат социалистите Кристиан Вигенин, Филип Попов и Вяра Емилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews