Пенсионерите с 370 лв. на месец трябва да получават 43 лв. социално подпомагане

OFFNews 15 декември 2021 в 10:33 7244 0

Снимка Архив

Пенсионерите с минимална пенсия от 370 лв. на месец трябва да получават от социално подпомагане по 43 лв. месечно, за да достигнат линията на бедност. За целта тряба до края на декември да има решение - дали чрез промяна на закона или с постановление на правителството, защото пенсиите ще се изплащат от 7 януари. 

Това стана ясно от думите на депутата от ДПС д-р Хасан Адемов по БНТ. Законът за бюджета на държавното обществено осигуряване казва, че минималната пенсия за стаж и възраст от 25 декември ще бъде 370 лв. Тази пенсия ще получават 1 044 000 пенсионери, обясни той. 

Важният въпрос е дали ще има хора, които да получават по-малко, отколкото тази година. Финансовият министър първо каза, че няма да има. После се поправи и заяви, че няма да има пенсионери, които да взимат средства под линията на бедност, уточни Адемов, който е бивш социален министър. 

За 2022 г. тази линия е 413 лв. - разликата трябва да дойде от социалната система. Финансистите вероятно не правят разлика и не е уточнено дали от осугуряването или от подпомагането да се изплати сумата. Социалното подпомагане е това, което дава възможност да се дадат на пенсионерите сумите до линията на бедност, обясни Хасан Адемов.

Той коментира и друга важна промяна в Кодекса за социално осигуряване, която дава възможност всички трудови и произтичащите от труд пенсии, да се увеличат за всяка година стаж с 13,5 на сто всяка година стаж се увеличава. Това ще доведе до средно увеличение на пенсиите с около 64 лв., обясни още Адемов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови