Пеканов: Планът за възстановяване чака заради липсата на визия по Зелената сделка

Влизането на България в Еврозоната ще се случи, всички нужни стъпки в тази посока ще бъдат предприети, посочи вицепремиерът

Ружа Райчева 17 септември 2021 в 18:15 4811 1

Снимка Screenshot bTV

Не внасяме Плана за възстановяване и устойчивост в Европейския съюз, защото по Зелената сделка няма изработена визия. Ще се опитаме да направим това през следващите месеци, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов по бТВ. 

"България дълги години е отлагала по време на бившето управление. Това вече не е решение, Зелената сделка изисква ясни ангажименти", смята той.

По думите му е важно да се разгледат наличните възможности за алтернативни енергийни мощности, както и да се изследва най-добрият начин да се създадат работни места с достойна заплата, когато се закрият въглищните централи. 

Атанас Пеканов е категоричен, че парите от ЕС по Плана за възстановяване не са застрашени по никакъв начин, но е добре страната да ги получи възможно най-скоро.

Според него влизането на България в еврозоната ще се случи и всички нужни стъпки в тази посока ще бъдат предприети. 

"За мен най-важната част от този процес е мониторингът и контролът на цените. Все още не знаем кога точно ще се случи, но в момента, в който имаме разрешение от европейските институции да приемем еврото, ще го направим", каза Пеканов. 

Той счита, че през последната година еврозоната е станала "много по-силна в условията на пандемията" заради въвеждането на специални мерки и инструменти, които да подпомагат по-социално слабите страни.

"Високите нива на инфлация в цяла Европа и у нас бяха очаквани. Според мен са преходни и вървят с икономическото възстановяване. Нормално е 10% растеж на БВП за второто тримесечие да върви с висока инфлация", коментира служебният вицепремиер. 

Атанас Пеканов заяви, че единствено го притеснява сферата на енергертиката, тъй като в световен мащаб има покачване на цените, поради което смята да търси сътрудничество с министерството на енергетиката за намиране на решение.

"Чухме много рязък тон от европейски институции, които искат от нас като служебен кабинет да се наемем за ясни дати за декарбонизация на икономиката. Такава стратегия липсва, съвсем грубо е разписана от предишните управляващи", констатира вицепремиерът. 

Той добави, че е малко странно европейски институции да не могат да разберат, че за едно служебно правителство е трудно да вземе решение по този въпрос.

"Темата е трудна, изгодна за политическа употреба", коментира Пеканов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

18.09 2021 в 00:20

Каква зелена сделка бе, клоуни? Американците се сбъркаха да спират руските реактори, щото нямат свои. Руснаците даже не са ви спрели газа, ами просто спряха да ви пускат колкото искате със щракване на пръстите и без пари, вие още си играете на строгата лелка в детската градина ...
Малко ли ви е, че и щатите, и е-сето умират по-бездарно и от Съветския съюз, ами се и дуете на гол задник ...
Това верно е олигофрения. С бързо сриване към идиотия.