Пеевски: Разговорите с ГЕРБ за партийните субсидии приключиха

От ДПС са върнали надвзетите субсидии, съобщи Карадайъ

OFFNews 27 юни 2019 в 09:42 4122 1

Разговорите с ГЕРБ за партийните субсидии приключиха – ако не си държат на думата за 1 лв., това си е техен проблем. Това каза пред журналисти народният представител от ДПС Делян Пеевски.

"На второ четене в комисиите промените за партийните субсидии да бъдат 1 лв. бяха приети. Докладът е изготвен, как ще го променят – има ли такава парламентарна техника?"

Припомняме, че предложението за намаляване на партийната субсидия от сегашните 11 на 1 лв. за действителен глас бе внесено от премиера Бойко Борисов. От ДПС се обявиха против намаляване на субсидията, но направиха свое предложение за 0 лв. субсидия и неограничено финансиране от фирми, с аргумент, че ако драстичното намаляване бъде прието, то по-добре да бъде въведен изцяло отворен модел за финансиране на партиите.

На второ четене бюджетната комисия към парламента прие предложението за 1 лв. субсидия и това на ДПС за отворено финансиране. Малко след това обаче бе проведен Коалиционен съвет, на който управляващите партии решиха да отложат решението, а от "Обединени патриоти" да организират още консултации с други партии. От ДПС обаче обявиха, че няма да участват в тях, тъй като позицията им е ясна. 

"На приети закони какви консултации, това е смешно", коментира идеята Пеевски.

"Разговорите с управляващата партия приключиха. Ако те не си държат на думата, си е техен проблем. 1 лв. – оставаме да видим какво ще направят те. Ако се извъртят, те да се извъртят, оставаме на 1 лв. ДПС винаги прави каквото казва – да видим ГЕРБ", допълни той.

На същото заседание на бюджетната комисия нейният председател Менда Стоянова не позволи да се обсъдят идеите на ДПС за намаляване на ДДС ставките за определени продукти, тъй като на дневен ред били само партийните субсидии.

По този повод Пеевски заяви, че идеята за намаляване на ДДС ставките е внесена от ДПС, но сега управляващите трябва да решават. "Щом са попарили българските деца и детските градини, да са живи и здрави", допълни той. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък съобщи, че ДПС е възстановила надвзетите средства от партийните субсидии. Той също коментира темата за намаляването на партийните субсидии, като посочи, че процедурата вече е приключила.

"Има и срокове за внасяне на предложения и те са изтекли. Други предложения в сроковете ние не видяхме и няма какво да обсъждаме. Вариантите са сегашната ситуация – предложените от Министерски съвет промени за 1 лв. субсидия, и нашите предложения, които са направени в срока – нула лева субсидия и отворен модел на финансиране на политическите партии", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови