Пеевски: Много съм доволен, от днес сме парламентарна република

Йорданка Веселинова 20 декември 2023 в 11:41 3349 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Делян Пеевски

"Много съм доволен от успеха. Днес е исторически ден за България. Най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл."

Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той отбеляза, че темата със служебните правителства вече е приключена.

"Няма да има безвремие. Парламентът ще работи по всяко време и ще има контрол... Надявам се, че това е един добър ден за България"

Санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат добави, че предстои работата по приемането на нов Закон за съдебната власт, поправки в НПК и ГПК. По думите му законодателната работа е с приоритет, а въпросът с попълването на регулаторите предстои да се обсъжда внимателно, защото "има време".

На този фон НС вече започна процедурата за попълване на Конституционния съд. Номинациите за парламентарната квота от двама души ще станат ясни до 11 януари, а до края на месеца те следва да са и гласувани. Думите на Пеевски противоречат на тези на Петков, който обяви, че предстои попълването на регулаторите. Това се случва минути след поправките в Конституцията, в които бе заложено мнозинство от 160 гласа, т.е. участието на ДПС е задължително. Нещо повече, преди няколко седмици председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще си поделят регулаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки