Павлова увери: Застрояване на Карадере няма да има

OFFNews 23 юни 2016 в 14:30 3755 4

Павлова увери: Застрояване на Карадере няма да има

Няма да има застрояване на Карадере и другите защитени зони и плажове по Черноморието, заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Проведох дълга и обстоятелствена среща с представители на екозащитните организации в духа на един добър диалог. Ние им предоставихме информация и материали и се оказа, че за много от нещата те просто не са наясно. Ние сме направили повече от необходимото да спасим и защитим Карадере, подчерта Павлова, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че тази местност попада в землищата на две общини, но актовете за изключително държавна собственост на тези два плажа са факт и тяхното наименование остава „Карадере“.

„С новия акт, на основата на вече готовата кадастрална карта териториите и в двете землища ще са защитени и с кадастрална карта. Площта попада в пълната забрана за стопанисване и поставяне на обекти и съоръжения”, каза още Лиляна Павлова. По думите ѝ, на територията зад плажа, т.нар. зона „Б“, назад във времето там са били издадени 70 разрешения за строеж за вилни селища, вили и всякакви възможни постройки. Тя обясни, че вече не само са изтекли, но и не могат да бъдат подновени, така че там строителство също вече не може има.

Не трябва да има притеснения за Общия устройствен план (ОУП), който ще се разработва. Негов възложител ще е министерството и при него няма да се вземат предвид приетите ПУП-ове, които са без екологична оценка, без оценка по ОВОС и без преценка. Бъдещият проектант на ОУП ще трябва да прецени цялата територия на Бяла и накъде може да се развива.

„Няма лошо градът да се разширява, но не и в посока Карадере и плажа", изтъкна регионалният министър.

Там, където има коректно отредени по ПУП земи, ще може да има само застрояване с плътност 30%, но не и големи хотели, каза още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

3

Маргарит

23.06 2016 в 16:39

"винаги вярвам на всяка свиня която ми е обещала нещо."

Особено около Коледа :-)

29217

1

Лопе де Вега

23.06 2016 в 14:52

Правилното заглавие е "Застрояване на Карадере няма да има ...тази седмица".

Поздрав!

 
X

Подкастът на OFFNews