Павел Шопов и Александър Паунов ще са следващите глобени депутати без маски

Паунов смята, че парламентът не е обществена сграда, а според Шопов забулването е забранено

Георги А. Ангелов 01 юли 2020 в 10:20 2991 0

Снимка БТА

Павел Шопов

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще сезира РЗИ за двама депутати без маски в пленарната зала.

До решението на Караянчева се стигна, след като депутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов, каза от от трибуната, че двама от колегите му - Александър Паунов (БСП) и независимият Павел Шопов  (Атака) не носят маски в пленарна зала.

Георги Свиленски от БСП заяви, че не е редно всяка сутрин заседанията да започват с това кои от депутатите в залата са без маски. По думите му за това следи стриктно РЗИ и настоя колегите му да се съсредоточат върху работата. "Г-н Паунов, г-н Шопов, моля сложете си маските и сезирам РЗИ, за това че те са в залата, без да са с маски", разпореди Караянчева.

Депутатът от левицата Александър Паунов отново в процедура по начина на водене посочи, че и ръководството на парламента трябва да бъде глобено. Според него заповедта на здравния министър се нарушава избирателно, тъй като в нея се посочва, че ръководството на парламента трябва да осигури разстояние между депутатите метър и половина. Той попита защо не се осигурява това разстояние и заяви, че ще обжалва пред съда глобата от страна на РЗИ. Паунов посочи, че съгласно заповедта маски се слагат на обществени места. Парламентът не е обществено място, защото има контролиран режим на вход, смята Паунов.

Шопов, който се изказваше за ветото на президента върху закона за МВР, с който се създава служба, дублираща НСО, не пропусна да се защити. "Това другарче е виновно, то е лошо накажето го", иронизира той Атанасов, който го "издъни". "Има закон срещу забулването на лица и всеки подзаконов акт, какъвто е на министъра на здравеопазването, не може да им противоречи", даде своето тълкувание Шопов. Той каза още, че няколко колеги носят маски с партийното знаме. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови