Патриотите все пак вкарват 300 лева пенсия в бюджета за догодина

Македония повишила пенсията на 206 евро, Къде сме ние? - питат от ПФ

OFFNews 25 ноември 2016 в 11:31 3777 4

Два варианта за увеличаване на пенсиите от догодина предлага Патриотичният фронт в проекта за бюджет, който предстои да бъде гледан на второ четене. 

Първият вариант е пенсиите да бъдат увеличени и минималната пенсия да стане 300 лева от 1 юли. 

Второто предложение е пенсиите да се вдигнат на 200 лева, но с преиндексация на 1.7 милиона пенсии, които не са вдигани от преди 2013 година, но това да стане от 1 април. 

И двете предложения за повишаване на пенсиите ще струват на бюджета 800 милиона лева. 

Първата година от мандата на правителството било КТБ, втората - стрес тест на банките, а третата - е моментът да се направи такова увеличение, каза депутат Искрен Веселинов от Патриотичния фронт. 

В момента минималната пенсия в страната е 168 лева. 

А парите в бюджета да дойдат от парите за фрегатите на военното министерство или от парите за контрабандата, с които правителството на Борисов непрекъснато се хвали. 

"Ако спрем да правим избори на всеки 4 месеца, ще се намерят пари", каза и Светлин Танчев от Народен съюз. 

Димитър Байрактаров добави, че преди месец Македония е повишила минималната пенсия в страната на 206  евро с различни безплатни екстри към нея - като транспорт и храна. "Къде се намираме ние?, възмути се Байрактаров. 

Той добави, че в Сребърния фонд има 2,7 милиарда лева, които години наред стоят, без да има приход, а другият ресурс на държавата е в Агенцията по приходите, където можело да  се съберат дължимите осигурителни вноски. 

Това не е популизъм, категорични са те. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12031

3

Stoyan Ivanov

25.11 2016 в 14:09

Уважаеми г-не "случайно прочетох", вземете неслучайно да прочетете самото предложение и мотивите към него. Защото НЕ става дума за "социални пенсии", а за пенсии за пълен трудов стаж. Впрочем - ако се наложи контрол върху "фалшивите инвалиди", които по оценки на експерти са поне половината от получаващите инвалидни пенсии, ще се намерят веднага 700-800 милиона лева свободни - без да се пипат други разходи.

14469

2

случайно прочетох

25.11 2016 в 12:23

Който не е работил или внасял осигуровки и 168лв са му много!
ПФ вече преиграват!