Патриотите се въздържаха за увеличаване на пенсиите

Антония Чорева 15 юни 2017 в 15:10 18347 7

Снимка БГНЕС архив

Законопроектът на БСП да бъдат преизчислени всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г. чрез промени в Кодекса за социално осигуряване беше отхвърлен от парламента. 

Малка част депутати показаха, че са "против" увеличаването на пенсиите - само 7 гласа, но мнозинството гласува с "въздържал се"- 108 депутати.  БСП-депутатите и Воля бяха "за", но събраха 98 гласа, които не стигнаха пенсиите да бъдат увеличени. 

Патриотите, чиято основна точка от програмата им беше увеличаване на пенсиите, също се въздържаха. Още вчера по време на дебата за пенсиите те обвиниха, че БСП, че им краде идеите и че са популисти. 

Депутатът от ДПС Хасан Адемов обаче се обърна към Обединени патриоти от трибуната. "Българските пенсионери нямат нужда от това жестоко противопоставяне в този парламент, а от обединени усилия, за да бъдат решени техните многобройни проблеми", каза Адемов и даде за пример как в миналия парламент Патриотите са предложили по-краен законопроект за увеличение на пенсиите, а сега гласуват против, като извади за доказателство стенограма. "Сега носите политическа отговорност и затова гласувате против", каза той. 

Мнозинството беше атакувано и от БСП в лицето на Надя Клисурска - Жекова: "С какво лице ще сме председатели на Европейския съюз и ще даваме идеи на другите, като не можем да се погрижим за собствените си хора". 

Депутатът от Обединени Патриоти Юлиан Ангелов обаче изтъкна, че БСП увеличава пенсиите само като е опозиция и само в края на мандата на управлението си и когато идват избори. "Тази година пенсиите ще се увеличат с 25% - най голямото увеличение досега", каза той.

"Увеличението на пенсиите по наше време беше 108%", отговори БСП-депутатката, но така или иначе законопроектът на левицата беше отхвърлен. 

А разочарована, лидерът на Корнелия Нинова написа във Фейсбук: "Със съжаление ще напиша следващите редове: Днес ГЕРБ и ОП отново доказаха колко прав е народът да не одобрява политиците си. Една от причините е, че говорят едно преди избори, а правят друго след това. Тези две партии обещаха 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на другите пенсии. Днес отхвърлиха нашия закон за преизчисляване на пенсиите. Те ви излъгаха, хора. И с отговорност заявявам, че каквото ние сме ви обещали, го вършим. Не само сега. Когато управлявахме през 2008 г., сме единствените преизчислили пенсиите. Скъпи, майки и бащи, баби и дядовци , приемете моето уважение и воля да продължим, докато не получите справедливост", пише Нинова.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

7

Denis Rizanov

16.06 2017 в 08:07

А всъщност се надявах, че поне ще направят преизчисляване на старите пенсии. Всички имамае по някой близък възрастен роднина със "смешно" мизерна пенсия.

Да, да точно така! Съвсем правилно си се насочил. Само защо така срамежливо ги наричаш "старите пенсии"? Ами че това са точно пенсиите резултат от пенсионната "реформа" на драгалевския синьоджук финансист по политикономия на народното стопанство! Хората тогава ги наричаха "костовки", а този ОМРАЗ обясняваше, че това поколение, което се пенсионираше тогава всъщност е ВИНОВНО за толкова ниските пенсиите, които получава. И че няма как, някой трябва да плати "цената на прехода".
Познавам достойни хора с различни професии учители, лаборанти, инженери с над 35 години стаж всеки е един, които след тази "реформа" получиха начални пенсии в размер на 180-200лв. 40г стаж като учител и накрая няма и 200лв пенсия.
Затова хората го мразят и го наричат "убиецът на Синята Идея".
Трябва да се знае истината за "старите пенсии"! "Костовките" ще останат в история по името на най-мразеният Министър-председател на България. Завинаги.

17156

2

aviatora

15.06 2017 в 16:22

Заслужават да ги запалят в народното събрание!!!

7506

1

А ха ха!

По делата им ще ги познаете...../не по приказките.../