Патриотите нямало да участват в нов кабинет с премиер Борисов

OFFNews 22 май 2021 в 18:57 6056 0

„Нулева е възможността да участваме в кабинет с премиер Бойко Борисов. И това не е персонална атака, а убеждение, че за да се постигне мнозинство и обединение в следващото Народно събрание, той трябва да последва примера на патриотичните лидери и да направи крачка встрани“. Това заяви заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев в ефира на „България он Ер“.

„Желанието на нашите избиратели беше да се явим заедно. Политическите анализатори също дадоха прогнозата, че 1 обединение ще даде стабилно присъствие на патриотичните сили в новия Парламент. Обединихме се на базата на принципи. Те ще бъдат основополагащи и при формирането на парламентарно мнозинство след 11 юли. То трябва да бъде „про“, а не „анти“, каквото видяхме в 45-ото кратко и мъртвородено Народно събрание“, каза Ячев за предизборната коалиция на НФСБ, Воля и ВМРО. Заявката е в листите за кандидат-депутати да не участват лидерите на трите партии,

Зам.-председателят на НФСБ заяви, че вижда участие на патриотите по-скоро в един дясно-центристки или експертен кабинет, със или без участието на ГЕРБ. „Ще работим с партии, които изповядват нашето виждане за реформи в държавата, основани на 10-те принципа, които обявихме и на споделените цели за стабилност на държавата. Подчертавам „реформи“, а не „реваншизъм““, коментира Борис Ячев. И уточни: „Коалиция с ДПС е изключена“.

„Промените в Изборния кодекс поставят проблем не само пред партиите, участващи в изборите, но и пред националната сигурност“, заяви Борис Ячев. По думите му не само безконтролният брой секции, но и възможността да се попълват декларации извън секциите, дава възможност на турската администрация да контролира вота на българските изселници в Турция и по този начин турската държава да се меси и има влияние върху българската политика и Парламент. „С промените, приети в 44 НС нямаше оплаквания от наши сънародници, че са лишени от възможност да гласуват. Сега, изведнъж някои от партиите в краткото 45 НС, може би заблудени, че така ще увеличат електоралната си подкрепа, го поставиха като проблем и направиха промените“.

За машинното гласуване той изрази притеснение дали в рамките на 45 дни новата ЦИК ще съумее да окомплектова новите машини и осигури сигурността на вота.

„За последните няколко години като зам.-ръководител на българската делегация на ОССЕ посетих над 30 държави като наблюдател за избори. Единствено в Монголия и Киргизстан има машинно гласуване“, посочи Ячев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови