Патриотите искат КЕВР да одобрява сделки като тази с ЧЕЗ

OFFNews 02 март 2018 в 14:49 3956 0

Обединените патриоти предлагат промени в Закона за енергетиката, които да дадат нови правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те настояват да трябва одобрение от комисията за сделки като тази с ЧЕЗ. 

Това обяви в кулоарите на Народното събрание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

КЕВР ще има думата само за сделки, които касаят над 20% от активите фирми, които подлежат на контрола на комисията. 

"Става дума за едно ново правомощие, което създаваме на КЕВР. С него тя ще одобрява всички сделки по разпореждане с дялове и акции на търговски дружества, които са носители на лиценз за пренос или съответно разпространение на електрическа, газова или топлинна енергия. Защото това е важната инфраструктура, която гарантира сигурността за доставките на крайния клиент. Това е елемент и на националната сигурност", каза депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. 

Патриотите тепърва ще търсят одобрение и консенсус по законопроекта от коалиционните си партньори - ГЕРБ. 

На въпрос дали този законопроект ще може да бъде приложен за сделката с ЧЕЗ, Веселинов отговори: "Имаме подписан договор по нея, но нямаме завършен състав на сделката. Ако имаме политическото съгласие и този текст се изгласува в рамките на следващата седмица, ще имаме и тази спирачка на държавата, ако прецени, че новият собственик е ненадежден".

Вицепремиерът каза още, че продажбата на енергоразпределителните дружества от правителството на Симеон Сакскобургготски е било грешка.

"Вижте кой продаде енергоразпределителните дружества на България. Вижте само печалбата на ЧЕЗ и за колко пари са купени 40% от енергоразпределителната мрежа на България и ще прецените дали държавата трябваше да продава този монопол. Зад красивия параван за пазарна икономика и лозунга "държавата е лош стопанин" подарихме кокошката, която снася златни яйца", категоричен бе той.

Каракачанов каза още, че няма причина оставката на министъра на енергетиката да бъде приемана. Според него Теменужка Петкова е направила един пребързан акт с подаването на оставка, защото тя няма никакви възможности да контролира сделки като на тази за ЧЕЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови