Първо посещение в Брюксел: Петков покани у нас генералния секретар на НАТО (снимки)

OFFNews 17 декември 2021 в 11:44 6206 0

Снимка Пресофис на НАТО

Започна първото работно посещение на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел. С него е и вицепремиерът Асен Василев.

Първата му среща бе с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса. Двамата са обсъдили струпването на руски военни по границата с Украйна, отношенията с Русия и ситуацията в Черно море и други теми.

Двамата изразиха задоволство от срещата и отбелязаха, че диалогът е бил конструктивен.

Столтенберг заяви, че очаква работата си с премиера с нетърпение, а Петков покани генералния секретар на Алианса у нас.

Позицията на България по въпроса с Украйна съвпада изцяло с виждането на ЕС и на НАТО, посочи Петков.  В отговор на въпрос той заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход. 

По неговите думи, когато в НАТО се говори за развитие на инфраструктура, полезна за граждански и военни цели, може да се обсъди изграждането на втори мост над Дунав край Русе. България ще има конструктивен подход в НАТО, добави той.

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса. Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО, посочи той.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили. Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в алианса.

По време на еднодневното си работно посещение Петков ще се срещне и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови