Първи реакции: Правителството подаде оставка, преди да бъде избрано

OFFNews 15 юли 2021 в 19:15 9744 1

Снимка БТА/Архив

Политици и лидери на партии с първи реакции за решението на Слави Трифонов - лидер на "Има такъв народ" да оттегли Николай Василев за премиер и да ревизира проектокабинета

Тома Биков от ГЕРБ написа във фейсбук: Правителството на Николай Василев подаде оставка, преди да бъде избрано. 

Лидерът на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова поздрави Трифонов, като написа: "Браво на Слави и "Има такъв народ"! 

"Приветстваме решението на Слави Трифонов да предложи друг състав на кабинет. Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце", добави тя. Тя написа още: 

Усилията за устойчива промяна на модела изискват именно намирането на съгласие, прозрачност и гаранции за реформи. Това са повишаване на доходите, преизчислявяне на пенсиите, незабавна подкрепа на малките и средни фирми след пандемията, помощ за хората с увреждания, децата и семействата, съдебна реформа и ревизия на управлението на Борисов.

Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред какъвто хората очакват. И с персонален състав приемлив за широката общественост. Браво, Слави! Днес не беше добър ден за Борисов.

Евродепутатът Радан Кънев от ЕНП определи решението на Трифонов да оттегли "блъф офертата си" като "безспорно разумно". "Също разумно звучи организацията на пресконференция, вместо безкрайно общуване през социалните мрежи", смята още Кънев.

Според него същински отговорно и съответно на политическата позиция на първа сила в трудно време и в сложен парламент би било "да започне преговори (а не пазарлъци) за политиките (а не порции), които да върнат доверието в институциите и политическите сили. Да посочат път за излизане от кризата на правовата държава, за преодоляване на здравната криза, възстановяване на икономиката":

Но и за ускорена модернизация, за новите политики на ЕС за климата, изобщо - за необходимото изграждане на една успешна европейска България.

Никаква илюзия, че тези преговори ще са лесни, нито гаранция, че ще са успешни. Но това е пътят на демократичните общества. Така направи Ирландия след трудни изборни резултати, така прави Нидерландия, постоянно е така в северните държави, в които парламентът е традиционно шарен и обикновено има правителства на малцинството, които търсят парламентарна подкрепа за всеки важен закон и ежегодно - за бюджета. Често има кабинети на малцинството в Испания. В Германия и Австрия преговорите продължават с месеци, трудни преговори доведоха до успешната коалиция в съседна Румъния… Демократичната система предполага, че много различни обществени групи с различни идеи и интереси са представени в парламента. Управлението не е функция на първото място на изборите, а на намиране на достатъчно широконационално съгласие за облика и програмата на правителството и неговите законодателни приоритети.

Всички твърдим, че искаме да бъдем нормална европейска държава. Първото условие е да започнем да се държим като такава, написа още евродепутатът.

Николай Хаджигенов - част от Изправи се! Мутри вън!, също коментира решението с думите: "Свалянето на БОЙче отне години. Следващият изкара три дни. Задобряваме!"

"Ще има ново 20, което е като старото 20! Сега вождът ни е сърдит - такъв прекрасен кабинетен кабинет ни е събрал, пък ние не го щем! За съжаление приликите с поведението, политическото, на Борисов стават все по-видими. Още една прилика с поведението на Борисов - все някой друг му е виновен. Извинете, това не се прави така и не трябва да е така! Защото ние вече имахме един диктатор, втори такъв няма да допуснем", допълни той пред БНР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!