Първата работа на парламента: Оставката на Денков

Йорданка Веселинова 05 март 2024 в 19:18 2101 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Като първа точка от проекта за програма за работа на Народното събрание за утре е заложено гласуването на оставката на премиера Николай Денков.

Малко след 17 ч. днес от правителствената пресслужба съобщиха, че Денков е подал оставка, а междувременно от ПП-ДБ в позиция до медиите съобщиха, че ще настояват тя да бъде гласувана още утре. Речено-сторено и парламентарната група на коалицията писмено предложи искането си и то вече е в проекта за програма на парламента.

Оставката на Денков, макар и очаквана, бе подадена предсрочно. Само допреди няколко дни и той, и представители на ПП-ДБ твърдяха, че той ще подаде оставка на 6 март - точно 9 месеца след избирането му за ротационен премиер.

ГЕРБ предлага на ПП-ДБ плаващи мнозинства само с ДПС

Бързането изненада ГЕРБ, според чиято хронограма гласуването на оставката следваше да се случи в петък 8 март. В края на миналата седмица Бойко Борисов заяви, че на 6 и 7 март той и Мария Габриел ще бъдат извън страната за конгрес на ЕНП, като преговорите и гласуването на оставката трябваше да бъдат отложени за 8 март, когато да стане ясно дали Габриел ще бъде премиер, ще има ли коалиция, или пък нови предсрочни избори.

ПП-ДБ с флирт към ГЕРБ, но без ДПС

Заради всичко това изобщо не е ясно дали утре ГЕРБ-СДС и ДПС ще допуснат до дневния ред оставката на Денков. НС трябва окончателно да реши кога ще бъде гласувана тя.

Какво следва след оставката

Според Конституцията наред с оставката на премиера, оставка подава и цялото правителство. Когато тя бъде гласувана в парламента, президентът свика парламентарно представените партии на консултации. За този процес няма срокове и той може да бъде забавен с месеци, или проведен за броени дни.

След консултациите Радев връчва първия мандат на ГЕРБ, най-голямата парламентарна групата. Ако междувременно сглобката стане коалиция и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се споразумеят - то Мария Габриел следва да връчи мандата изпълнен.

Ако това не се случи, Радев ще връчи мандата на ПП-ДБ. Ако и втората ПГ не успее да формира кабинет, то президентът трябва да връчи трети, но на избрана от него политическа сила.  След провал и на третия мандат се насрочва дата за нови парламентарни избори.  Конституционалистът Наталия Киселова днес прогнозира, че за да има избори 2 в 1 с европейските, то дата следва да се насрочи до 9-10 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!